Afbeelding

Veendammer komt met jeugdboek vol humor en spanning

Algemeen

VEENDAM - Van de hand van Bram Stokroos uit Veendam is het jeugdboek Stijn, Marijn en de Harlekijn verschenen. Het is een vlot verhaal, vol met humor en spanning.


Stijn en Marijn gaan er graag met hun opa op uit. Als ze met de auto gaan, willen de beide jongens steeds tegelijk voorin zitten. Daarom koopt opa een kampeerauto. Daar kunnen ze met z’n drieën voorin zitten en ze kunnen er ook nog in slapen. Omdat er een clowntje op het reservewiel staat, krijgt de auto de naam Harlekijn.

Voor kinderen van 10 tot 14 jaar

Opa heeft zijn handen vol aan de jongens, die voortdurend overal op af willen gaan en doorlopend honger hebben. Zo komen ze een kasteelheer te hulp die van de weg is geraakt, ontdekken een boomhut met een geheim, helpen een meisje dat met haar voet vast is geraakt in het water en komen een valse-kunstbende op het spoor. Intussen legt opa hen, naar aanleiding van hun vele vragen, van alles uit. Dat geeft het verhaal, geschikt voor kinderen van 10 tot 14 jaar, een extra dimensie.

Onderwijs

Onderwijs is het sleutelbegrip in de carrière van Bram Stokroos. Na een studie in Sociale Geografie met Culturele Antropologie als bijvak (1955-1960) aan de Rijksuniversiteit in Groningen, begon hij zijn loopbaan als docent Aardrijkskunde aan de Winkler Prins in Veendam en zette daar zijn carrière voort als rector van deze scholengemeenschap. Na het afsluiten van het rectoraat werd Stokroos buitenuniversitair lid van de Universiteitsraad van de RUG en hij deed onderzoek naar het onderwijsin Ghana, Mali en Mozambique. Rond zijn 75e verjaardag kwam hij tot de conclusie dat hij zijn maatschappelijke plichten had vervuld en werd zijn belangstelling verlegd naar ‘filosofische antropologie’, het schrijven van jeugdboeken voor zijn kleinzoons en het bouwen van violen.


Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Elikser in Leeuwarden en is onder andere te koop via www.elikser.nl.