Afbeelding

Hyperloop wil testbaan openen in Veendam

Algemeen

VEENDAM - Om vaart te houden in de ontwikkeling van een hyperloop, wil het European Hyperloop Center een testbaan openen in Veendam. Een hyperloop is een supersnel transportsysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis.


Na de toekenning van 15 miljoen euro vanuit de Europese Commissie is er vaart gekomen in de ontwikkeling van het testcentrum voor de hyperloop in Groningen. In Meerstad is in 2019 een locatie aangewezen voor de bouw van dit testcentrum. Een zorgvuldige inpassing van het testcentrum in de omgeving en het doorlopen van ruimtelijke procedures kost echter tijd. Om snelheid te behouden, is het European Hyperloop Center in gesprek met HUSA Logistics om de eerste fase van de testbaan tijdelijk op te bouwen in Veendam. Met de terminal van HUSA Logistics in Veendam lijkt namelijk een geschikte locatie te zijn gevonden.

Planning

EHC en HUSA Logistics zijn nu in verkennende gesprekken. Daarnaast wordt nog extra technisch onderzoek gedaan naar de fundering. De verwachting is dat daarna dat alle seinen definitief op groen staan. In het tweede kwartaal kan worden gestart met de voorbereidende werkzaamheden van de 420 meter lange testbaan. Het plaatsen van de eerste delen van de testbuis wordt eind dit jaar verwacht. Uiteindelijk wordt dit deel van de testbaan verplaatst en hergebruikt in de volledige 2,6 kilometer testbaan in Groningen.

Wissel

,.De tijdelijke opbouw van de testbaan in Veendam biedt de mogelijkheid om sneller te starten met de eerste testfase. Daarmee kunnen we de hyperloop-wissel aantonen op snelheden van 100 kilometer per uur Deze wissel is een kritisch onderdeel om het hyperloop-netwerk te bouwen. Daarnaast creëert deze tijdelijke opbouw de ruimte om in één keer een goed en haalbaar plan neer te leggen voor de volgende fase van de testbaan in Groningen. Daar kunnen we dan de wissel aantonen op 700 kilometer per uur”, zegt Stefan Marges, directeur van EHC Groningen.

‘Past bij Veendam’

,,Het opbouwen van een hyperloop testbaan is een mooi initiatief en past uitstekend bij de gemeente Veendam. Het plan past binnen de huidige bestemming van de beoogde locatie”, zegt wethouder Henk Jan Schmaal.