De lezing vindt plaats in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam.
De lezing vindt plaats in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam.

Lezing in vanBeresteyn over geweld tegen vrouwen

Algemeen

VEENDAM - Geweld tegen vrouwen en hun overlevingskracht door de eeuwen heen. Dat is de titel van de lezing die Janine Meins donderdag geeft in vanBeresteyn in Veendam.

De lezing vindt plaats in het kader van Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Verkrachting 

In Nederland is de realiteit schrijnend: één op de acht vrouwen en één op de vijfentwintig mannen geeft aan ooit slachtoffer te zijn geweest van verkrachting. Jongeren lopen vier keer meer kans om hier het slachtoffer van te worden. Het zwijgen dat deze ervaringen omhult, is minstens zo aangrijpend. Deze lezing werpt een licht op deze diepgewortelde stilte: waarom blijven zoveel mensen zwijgen over een gebeurtenis die hun leven zo ingrijpend heeft veranderd?

Janine Meins 

Janine Meins (1971) is getrouwd en heeft samen met haar man vijf kinderen. Ze studeerde Sociale Wetenschappen in Groningen en deed promotie-onderzoek naar de succesfactoren van vrouwelijke topmanagers. Ruim twintig jaar was ze als directeur en toezichthouder in onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen verantwoordelijk voor het oplossen van complexe organisatie- en personele vraagstukken, die meer dan eens raakten aan sociale onveiligheid of grensoverschrijdend gedrag. Toen ze persoonlijk werd geconfronteerd met dit thema, nam ze ontslag en schreef ze haar debuutroman Zwijgpijn, die begin volgend jaar verschijnt. Meins is gefascineerd door de wijze waarop het verleden kan doorwerken in het heden. ‘Zwijgpijn’ is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.

Aanmelden 

De lezing start om 15.00 uur. Het bijwonen van de lezing is gratis. Wel dienen belangstellenden zich aan te melden via communicatie@veendam.nl. Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen en worden de aanwezigen uitgenodigd om actief deel te nemen aan de discussie. ,,Dat draagt bij aan het creëren van bewustwording en begrip”, laat de organisatie van de lezing weten. ,,Samen streven we naar een samenleving waarin het zwijgen doorbroken wordt, en de kracht van overleving en empowerment centraal staat.”