Afbeelding

Meeste elektrische bussen in regio Groningen-Drenthe

Algemeen

VEENDAM - Het aantal elektrische bussen in Nederland is in het afgelopen jaar verder toegenomen, waardoor de Nederlandse busvloot beduidend schoner is geworden. Vooral deze regio scoort goed. Het OV Bureau Groningen-Drenthe heeft zelfs de meeste elektrische bussen van Nederland.


Kennisinstelling CROW-KpVV brengt al ruim tien jaar lang de landelijke samenstelling van het OV-buswagenpark in beeld en daarbij wordt ook de milieucategorie bijgehouden. Er zijn maximaal tien punten te behalen: vijf per bus voor het onderwerp lokale luchtkwaliteit en vijf voor het beperken van broeikasgassen. Het totaalaantal punten per concessie is gedeeld door het aantal bussen dat er wordt ingezet, zodat kan worden vastgesteld wat de milieuwaarde is per concessie en per OV-autoriteit.

Een van de grootste stijgers van het land is Groningen-Drenthe. Deze concessie ging eind 2019 van start, wat betekende dat er veel nieuwe elektrische bussen werden verwelkomd. Afgelopen voorjaar waren er 166 nieuwe voertuigen ingestroomd die schoon aan de uitlaat waren en daarmee is dit momenteel de grootste elektrische concessie in Nederland.Toch staat Groningen-Drenthe in de top-5 van CROW op de vierde plek. Dit komt met name omdat er voorlopig nog 58 Euro V-bussen blijven rijden, waardoor de ranking blijft steken op 8,07. De concessies Noord-Holland Noord, die inmiddels grotendeels uit elektrische bussen bestaat, en Voorne-Putten en Rozenburg scoren beter. In Voorne-Putten en Rozenburg rijden schone groengasbussen rond.

In de milieuposter wordt ook naar de milieuwaarde van de verschillende OV-autoriteiten in Nederland gekeken. De concessieverlener Groningen-Drenthe springt er bovenuit met een milieuwaarde van 8,07. Limburg staat op de tweede plek met een score van 7,18. Een groot deel van de concessieverleners weet nog geen voldoende te halen.Behalve Groningen-Drenthe en Limburg krijgen alleen Noord-Holland, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Gelderland een voldoende. De andere OV-autoriteiten weten nog geen 5 te behalen. 

Als naar het hele Nederlandse wagenpark van OV-bussen wordt gekeken, is de milieuwaarde nu net iets meer dan 5. Al sinds het begin van de meting gaat de score geleidelijk omhoog en door de snelle instroom van zero emissie-bussen in Nederland stijgt het cijfer de laatste jaren flink. In 2030 is het de bedoeling dat alle bussen in Nederland emissievrij zijn en moeten ze allemaal op groene stroom of waterstof rijden. Volgens CROW is die deadline haalbaar.