Pekela moet weer zuinig aan doen.
Pekela moet weer zuinig aan doen.

Gemeente Pekela moet weer bezuinigen

Algemeen

PEKELA - De gemeente Pekela moet volgend jaar opnieuw bezuinigen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. 

De voorgestelde bezuinigingen zijn minder zwaar dan de afgelopen jaren maar dat neemt volgens het college niet weg dat sprake is van ‘lastige keuzes’. Opnieuw zijn het de kosten in de jeugdzorg en Wmo die een zware last op de Pekelder begroting leggen. Het gemeentelijke huishoudboekje wordt op dinsdag 10 november besproken in de gemeenteraad.

Het coronavirus heeft een duidelijke invloed op de gemeentebegroting van Pekela. De verwachting is dat het virus er ook nog in 2021 zal zijn. Is het niet in de vorm van besmettingen, dan altijd nog via de economische gevolgen. Dit dwingt ook Pekela tot extra soberheid.

In de begroting staat een belangrijke vraag centraal: werkt de gemeente Pekela in 2021 nog ambtelijk samen in De Kompanjie? Zal er nog een gedeeltelijke samenwerking zijn of voert Pekela de taken helemaal zelfstandig uit? Op dit moment is dat niet helder. Voor het opstellen van de begroting is er gemakshalve van uit gegaan dat de organisatie niet is ontbonden op 1 januari 2021. De gemeente Pekela beseft dat dit ook een verkeerde aanname kan zijn, want de gesprekken met de gemeente Veendam gaan door.

Burgemeester Jaap Kuin: ,,Nu duidelijk is dat Pekela op de middellange termijn zelfstandig blijft, staat het jaar 2021 in het teken van het opstellen van een toekomstvisie samen met de gemeenteraad en inwoners. Dat vraagt voortdurend om keuzes. De financiële polsstok is kort maar uiteraard ligt de ambitie hoog. Gezamenlijk gaan wij ook dit jaar uitvoering geven aan deze begroting en blijven we daarbij trots op Pekela.’’