Vanaf links Sjaan, Annie, Jan (verbleef elders) en vader Kees op een familiefoto.
Vanaf links Sjaan, Annie, Jan (verbleef elders) en vader Kees op een familiefoto.

‘Waar was mijn vader in de oorlog ondergebracht?’

Algemeen

VEENDAM - Dina Peijnenburg-Veraa uit Waalwijk is op zoek naar missende stukjes uit het leven van haar vader Kees. Op de vlucht in de Tweede Wereldoorlog is haar familie ondergebracht op een boerderij in de provincie Groningen. De vraag is echter waar?

,,Ik kan het niet loslaten en ben dit jaar opnieuw gaan zoeken en graven naar het antwoord”, legt de Noord-Brabantse uit.  ,,Van 1999 tot 2003 heb ik onderzoek gedaan naar de jeugdjaren van mijn inmiddels overleden vader. Een groot gedeelte van zijn jeugd viel in de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader is geboren in 1937. In deze periode heeft mijn vader als onwetend en onschuldig kind van 5 à 6 jaar mee op de vlucht gemoeten gedurende 16 maanden. Het is mij destijds niet gelukt te achterhalen waar hij met zijn moeder en twee zussen is verbleven in de periode maart tot en met december 1945.”

Ze doet nu een laatste poging om toch nog iets boven water te krijgen. ,,Het heeft mij niet losgelaten en daarom ben ik nu, 17 jaar later, opnieuw gaan zoeken naar het antwoord. Nieuw onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat grootmoeder en de kinderen in de periode maart tot december 1945 zijn ondergebracht in de provincie Groningen. Maar ja, dat is een groot gebied en hoe pak je dat aan?’’

Naast archieven en kranten heeft ze besloten te kijken of ze ook via buurthuizen mensen kan bereiken, die mogelijk nog iets kunnen vertellen over deze periode. Ze heeft daarom pampfletten met foto’s verstuurd van haar grootmoeder en de kinderen die mee naar Groningen gingen. 

,,Ik ben op zoek naar mensen, die personen op foto’s hieronder herkennen uit de periode maart-december 1945. Zij verbleven in deze periode tijdelijk als evacuees/vluchtelingen in de provincie Groningen. Hoogst waarschijnlijk zijn grootmoeder en de kinderen ondergebracht op een boerderij.”Een van de kinderen op de foto is haar inmiddels overleden vader Kees. Ze heeft in 2003 een boek over zijn jeugd geschreven, maar kon geen informatie vinden over die negen maanden uit zijn leven. Ze hoopt op deze manier toch nog duidelijkheid te krijgen. 

Wie informatie heeft, kan contact met haar opnemen via e-mail: hennypeijnenburg@home.nl.