Afbeelding

Duizenden Groningers beoordelen projecten Toukomst

Algemeen

VEENDAM - Duizenden Groningers hebben gereageerd op de oproep om de 59 projecten van Toukomst te beoordelen. In totaal zijn er meer dan 30.000 beoordelingen van ongeveer 6.000 Groningers binnen gekomen.

Directeur Siem Jansen van Nationaal Programma Groningen is onder de indruk van het grote aantal reacties. ,,We wisten dat Toukomst echt leeft omdat we natuurlijk in eerste instantie al veel meer ideeën hebben binnengekregen dan we hadden verwacht. Dat er nu zoveel beoordelingen zijn gedaan, overtreft opnieuw de verwachtingen. Ik ben er heel blij mee. Toukomst is met recht van alle Groningers en dat was ook de bedoeling.”

De reactietermijn was van 22 september tot en met 4 oktober en is dus inmiddels afgesloten. Nationaal Programma Groningen riep alle inwoners van de provincie Groningen op om in totaal 59 Toukomstprojecten te beoordelen. Daar is massaal gehoor aan gegeven.

Toukomstpanel

De beoordelingen zijn naar het Toukomstpanel gegaan en staan online. Het panel is nu aan zet. Het maakt een advies welke projecten uitgevoerd en gefinancierd zouden moeten worden. Dit advies is naar verwachting eind januari klaar. Het Toukomstpanel bestaat uit 20 Groningers met Rob Schuur als onafhankelijk voorzitter. De panelleden komen uit de hele provincie en er is een mix van geslacht en leeftijd.

100 miljoen

Toukomst gaat over het investeren van 100 miljoen euro in beter wonen, leven en werken in Groningen. Van start tot en met afronding zijn ideeën van de inwoners van Groningen leidend. Het begon met de oproep aan alle Groningers om ideeën aan te dragen voor de toekomst van Groningen. Dat werden er in totaal 900. Ruim 200 Groningers bundelden in nauwe samenwerking al deze ideeën tot 59 concrete Toukomstprojecten. Groningers beoordeelden deze projecten dus maar liefst 32.536 keer.

Naast de beoordeling van de projecten, bekijkt het panel de 900 oorspronkelijke ideeën. Daarnaast ontvangt het panel een analyse over de haalbaarheid van de 59 projecten. Het Toukomstpanel weegt dit allemaal en verwerkt dit tot een advies voor het bestuur van Nationaal Programma Groningen, dat op basis van dit advies tot de besteding van de 100 miljoen euro zal besluiten.