Winnaar Tim Greven toont zijn gewonnen tablet. Naast hem Henk Scholte van het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Foto: Pjotr Wiese.
Winnaar Tim Greven toont zijn gewonnen tablet. Naast hem Henk Scholte van het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Foto: Pjotr Wiese.

Wiesneus in Oude Pekela

Algemeen

OUDE PEKELA - Tim Greven van obs Hendrik Wester in Oude Pekela is een van de twee winnaars van de Wiesneus, een prijsvraag van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC).


Voorzitter Koos Wiersma, tevens burgemeester van Appingedam, maakte via YouTube de winnaars bekend. Vorige week was de officiële prijsuitreiking. CGTC-consulent Henk Scholte reikte de prijzen uit aan de winnaars, waaronder Tim Greven.

Zanger en kinderboekenschrijver Rients Faber en gitarist Erwin Blokzijl (beiden van de band Kriegel) kwamen langs met een muzikaal optreden voor de hele klas. Alle klasgenootjes van de prijswinnaars ontvingen het kinderboek Hen Engelien

De juiste oplossingen van de Wies­neus-puzzel en de -woordzuiker waren Ik bin wies mit Grunnen en Vrij om te speulen. Tim Greven was een van de twee winnaars en mocht op obs Hendrik Wester een tablet in ontvangst nemen. 

Tijdschrift Wiesneus

Sinds 2019 geeft CGTC in samenwerking met het Drentse Huus van de Taol en andere streektaalorganisaties het tijdschrift Wiesneus uit voor alle basisschoolkinderen in Groningen. Dit jaar was het thema Vrijheid. In de Wiesneus staan verhalen, gedichten, liedjes en spelletjes waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Het magazine is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met het Gronings en een rijke schat aan Grunneger woorden. 

Naast de Groningstalige versie wordt Wiesneus ook in de Neder­saksische taalvarianten in Drenthe, Overijssel en de Achterhoek uitgegeven.Volgend jaar, in de Meertmoand Streektoalmaand, komt de derde Groningstalige editie van Wiesneus uit. Basisscholen in Groningen kunnen vanaf december de nieuwe Wiesneus aanvragen voor hun leerlingen.