Afbeelding

Veel Groningers sociaal geraakt door corona

Algemeen

VEENDAM - De coronacrisis houdt het land al negen maanden in haar greep en laat voorlopig nog niet los. Ook in de provincie Groningen heeft dit grote gevolgen. Op dit moment zijn die vooral merkbaar in het sociale leven en de mentale gesteldheid van de Groningers.


Dit blijkt uit onderzoek van So­ciaal Planbureau Groningen. Hieraan deden tussen 11 november en 7 december ruim 3.400 leden van het Groninger Panel mee.


In april voerde Sociaal Planbureau Groningen een soortgelijk onderzoek uit. Toen dacht ruim een kwart van de Groningers dat de veranderingen door de coronacrisis, zoals geen handen schudden bij een begroeting en zoveel mogelijk thuis werken, na een half jaar niet meer aan de orde zouden zijn. De tijd heeft inmiddels geleerd dat niks minder waar is. Het panelonderzoek van november bevestigt dat. Veel Groningers hadden het in november zwaar te verduren door ‘corona’. Met de nieuwe maatregelen moet er nog een tandje bovenop.


Bijna 6 op de 10 Groningers met betaald werk ervaren negatieve veranderingen op het gebied van werk. Ze noemen vooral sociale en mentale aspecten: minder contact met collega’s, meer werkdruk of stress, en een minder goede balans tussen werk en privé. Gedeeltelijk of geheel verlies van werk, opdrachten of inkomsten speelt bij 12 procent van de respondenten. Dat is een stijging ten opzichte van de 9 procent die in april werk, opdrachten of inkomen kwijt was door corona. Zzp’ers zijn nog steeds de zwaarst getroffen groep: 48 procent van hen meldt dat het eigen inkomen door corona is gedaald.


Bij 4 op de 10 Groningers heeft de coronacrisis geen belangrijke veranderingen veroorzaakt op het gebied van werk en bijna 9 op de 10 geven aan dat de coronacrisis geen invloed heeft gehad op hun inkomen. Bij 39 procent heeft corona (ook) positieve effecten gehad op werk & inkomen. Minder reistijd is daarbij het meest genoemd.


Het sociale leven in de provincie Groningen is er ten opzichte van het voorjaar niet veel op vooruit gegaan. In april gaf 70 procent van de Groningers aan veel minder mensen te spreken dan voorheen. Ook in november sprak een groot deel van de Groningers minder mensen en hadden ze minder contacten buitenshuis dan voor de coronacrisis. Ruim 6 op de 10 Groningers geeft nu aan dat zij alleen maar negatieve gevolgen ervaren van de coronacrisis als het gaat om het sociale leven en sociale contacten: 22 procent van hen zegt zich door corona vaker eenzaam te voelen.


Op sociaal gebied brengt corona ook positieve veranderingen voor 20 procent van de Groningers, terwijl 1 procent zelfs louter positieve sociale veranderingen ervaart. De meest genoemde positieve verandering is dat er meer contact is met mensen die dichtbij staan.