Het orgel in de Grote Kerk van Veendam
Het orgel in de Grote Kerk van Veendam

Handtekeningen gezet voor restauratie orgel Grote Kerk Veendam

Algemeen

VEENDAM - De restauratie van het orgel in de Grote Kerk van Veendam kan bijna beginnen. Woensdag zijn vast de contracten voor de klus getekend. 

Groot onderhoud aan het orgel is geen overbodige luxe. De begin jaren negentig toegepaste elektropneumatiek geeft steeds meer storingen en is aan vervanging toe. Windladen en balgen zijn lek, bepaalde registers zijn niet meer te stemmen, pijpen verzakken en de elektrische aansturing is kwetsbaar voor kortsluiting. Het orgel gaat na de restauratie weer klinken zoals hij dat in 1928 ook deed. Bovendien krijgt het instrument zijn kleur uit die tijd terug.

Drie ton van de overheid 

De klus is begroot op zo’n 530.000 euro. Omdat het orgel een beschermd monument is, heeft het rijk een subsidie van 300.000 euro toegekend. Het kerkbestuur stopt 100.000 euro in het restauratiefonds en de rest, 128.000 euro, moet de stichting bij elkaar brengen door middel van donaties van bedrijven, fondsen en particulieren. Ruim een ton is inmiddels binnen. De laatste 25.000 euro moet dit jaar gerealiseerd worden. De verwachting is dan dat in de tweede helft van volgend jaar met de restauratie kan worden begonnen. Onlangs ontving men nog een bijdrage van 5000 euro van Nedmag Veendam.