Museumbestuurders Liesbet Groen en Feike Oppewal met de nieuwe aanwinst. Foto: Bert Woltjes.
Museumbestuurders Liesbet Groen en Feike Oppewal met de nieuwe aanwinst. Foto: Bert Woltjes. Bert Woltjes.

Kapiteinshuis Pekela koopt Torah-schild

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela heeft vorige maand een belangrijke aankoop kunnen doen op een veiling in New York. Het gaat om een uit Pekela afkomstig Torah-schild.

Een zeer betrokken donateur attendeerde het Kapiteinshuis op de veiling van Joods erfgoed uit de voormalige synagoge in Oude Pekela. Het betrof een zogenaamd Torah-schild, dat in 1940 door rabbijn Toncman in bewaring was gegeven bij het opperrabbinaat in Amsterdam (samen met vele schilden uit andere synagogen). Vanuit Amsterdam is dit schild in 2006 ter veiling aangeboden en verkocht en nu kwam het opnieuw ter veiling.

Zilversmeden 

Een Torah-schild is een versiering van zilver op de Torah-mantel die de Torah-rol omhult. De Torah is het eerste deel van het Joodse heilige boek en omvat de eerste vijf bijbelboeken. Het schild uit Pekela is in 1906 gemaakt door twee zilversmeden uit Groningen, R. van Weering en J. van Duinen, en werd door de vrouwengroep van de synagoge Bigdei Koudesj (kleren van heiligheid) geschonken. Met de aankoop van dit kostbare schild komt dit stuk weer in Pekela en kan daar als een monument van herinnering aan de Joodse gemeenschap gaan gelden.

Expositie 

Dankzij de financiële bijdrage van diverse genootschappen in de gemeente Pekela en enkele donateurs heeft het museum deze aankoop kunnen financieren. ,,De komende zomer hopen we dit schild tot een topstuk van onze expositie te maken, samen met veel ander werk dat door Pekelder zilversmeden in de 19e eeuw is gemaakt”, laat het museum weten.