Tristan van der Beek.
Tristan van der Beek.

WP-scholier naar internationale science olympiade

Algemeen

VEENDAM - Tristan van der Beek (16) uit Vwo 5 van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam heeft een plek veroverd in het team dat Nederland zal vertegenwoordigen op de European Union Science Olympiad (EUSO).


Tristan van der Beek drong in het schooljaar 2018/19 al door tot de landelijke finale van de Internationale Jeugd Science Olympiade (IJSO), maar behoorde niet tot de leerlingen die aan de internationale eindstrijd mochten meedoen. Dat corona ook positieve gevolgen kan hebben, blijkt uit het feit dat uiteindelijk alle finalisten van die IJSO uitgenodigd werden voor de onlangs gehouden landelijke finale van de European Union Science Olympiad. De beste zes zouden worden geselecteerd voor het nationale team. De WP-scholier werd vierde en stelde daarmee een plek in team Nederland veilig.

Grondige voorbereiding 

Aan de deelname van Van der Beek ging een grondige voorbereiding vooraf. Hij bestudeerde eerdere jaargangen van de nationale en internationale Olympiade en oefende samen met zijn begeleider Jack Horst, Technisch Onderwijs Assistent op Winkler Prins, verschillende practica en experimenten. Ook kreeg hij hulp van zijn opa, die voor zijn pensionering docent natuurkunde was op Winkler Prins.

Bruinkleuring van appels

Op de selectiedag van 31 maart moesten de deelnemers onder andere het afgegeven elektrisch vermogen van een dompelaar bij verschillende stroomsterktes bepalen. Ze bekeken de bruinkleuring van appels en onderzochten met behulp van een spectrofotometer welke stoffen gebruikt kunnen worden om deze bruinkleuring tegen te gaan. Verder kregen ze de opdracht om experimenteel te achterhalen welke stoffen in 12 genummerde potjes zaten.


EUSO-2021 wordt in mei in Hongarije gehouden, vooralsnog live tenzij er vanwege de coronamaatregelen een alternatief moet worden bedacht.