Afbeelding

Vrijheidsliedje nummer vijf: Noorderlicht van Inge van Calkar

Algemeen

VEENDAM- Als onderdeel van 75 Jaar Vrijheid presenteren zeven Groninger acts een nummer dat gebaseerd is op de Tweede Wereldoorlog. Nummer vijf in de rij is Noorderlicht van zangeres Inge van Calkar.


Noorderlicht is het verhaal van Kornelis Baas. Het is 1940, Oost Groningen. Baas is in de veertig, getrouwd met Martha en heeft 2 kinderen. De communistische partij waar hij lid van is, wordt door de Duitsers verboden. Om te waarschuwen voor de gevaren van de nazi’s richt hij met een paar vrienden een verzetsgroep op. Samen verspreiden zij ondergronds een krant, Het Noorderlicht. Baas wordt al snel opgepakt en overleeft het niet. Zijn vrienden evenmin. Toch hebben zij met hun blad veel bereikt in het verzet.

‘Ongelooflijk dapper’

,,Het verhaal van Kornelis Baas sprak me aan, omdat het zo ongelooflijk dapper is in het ondergronds verzet te gaan en een krant te verspreiden. Het verhaal is ook treurig. Hij wordt snel opgepakt en vermoord en na de oorlog worden communisten ook nog eens met de nek aangekeken. Nabestaanden van communisten hebben geen recht op een uitkering. Dit nummer is ter ere van Kornelis Baas, het verzet en het Noorderlicht’’, aldus Van Calkar.

Popsongs met alternatief randje

De Groningse maakt catchy electro popsongs met een alternatief randje en een knipoog naar de jaren negentig. Radio 2 noemt haar de Nederlandse Kylie Minogue. Zelf spreekt ze liever over Kylie meets Garbage of sparkyelectropop. Ze krijgt goede support in eigen land: de drie singles haalden de playlist van NPO Radio 2.