Afbeelding

Lockdown blijft, maar er is ook een openingsplan

Algemeen

DEN HAAG - De coronamaatregelen blijven ongewijzigd tot 28 april. De besmettingssituatie en het aantal ziekenhuisopnames laten nog geen ruimte voor versoepeling, maar die ruimte komt er wel aan. Dat is de nieuwe boodschap van het kabinet. 

Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt, waarin staat hoe de samenleving binnenkort weer veilig heropend kan worden. Dit gaat stap voor stap en alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het dringende advies is dus de regels te blijven naleven.

Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. 

De eerste stap van de heropening betreft de terrassen en winkels. Dan vervalt ook de avondklok en mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1. Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Het gaat dan onder andere om meer sporten. Voorwaarde is wel dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten dan weer duidelijk verder is afgenomen. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. 

Vaccineren is de allerbelangrijke stap naar een samenleving zonder alle coronamaatregelen. Volgens de planning heeft  begin juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad. Dat is dan het begin naar het volledig terugwinnen van de vrijheid. Hoe snel het allemaal gaat, wordt bepaald door de cijfers van de ziekenhuizen.