Afbeelding

GemeenteBelangen vraagt aandacht voor overlast door windmolens bij Meeden

Algemeen

MEEDEN - Bijna 10 procent van de omwonenden van het windpark langs de N33 bij Meeden ondervindt overlast van de windmolens. GemeenteBelangen Midden-Groningen trekt hierover bij de gemeente aan de bel.


,,Zoals inmiddels bekend veroorzaken de windmolens langs de N33 daadwerkelijk laagfrequent geluid. Uit meerdere publicaties blijkt dat men het blijkbaar acceptabel vindt dat 9 procent van de aanwonenden hinder ondervindt van het geluid en trillingen van windmolens. Uit betrouwbare bron heeft mijn fractie informatie gekregen dat er sprake is van ontwerpfouten van de windmolens in dit gebied”, aldus GB-raadslid Markus Ploeger, tevens inwoner van Meeden.

‘Partijen wijzen naar elkaar’ 

Ploeger benadrukt dat exploitant RWE in een onderhoud met de Dorpsraadcoöperatie Meeden inmiddels heeft toegegeven dat er inderdaad sprake is van meer geluidsoverlast dan toelaatbaar, maar wijst men naar fabrikant Siemens. ,,In feite wijzen beide partijen naar elkaar en zijn de aanwonenden de dupe van dit conflict”, stelt Ploeger.

Molens ‘s avonds en ‘s nachts stil 

GemeenteBelangen wil van het college van Midden-Groningen weten of de gemeente als vergunningverlener iets kan doen aan de overlast. Verder ligt het volgens Ploeger, gezien de problematiek, in de rede dat de windmolens ’s avonds en ’s nachts worden stilgezet. ,,De exploitanten zullen dit, gelet op de financiële gevolgen, niet vrijwillig doen. Gaat het college over tot bijvoorbeeld bestuursdwang of andere vormen om dit af te dwingen?”, wil de GB-er van de gemeente weten. 

In de steek gelaten

Ook staat Ploeger stil bij het gevoel dat omwonenden aan de kwestie overhouden. ,,Kunt u zich voorstellen dat gedupeerden zich door de lokale overheid in de steek gelaten voelen nu men alleen maar met de mond de zorg uitspreekt en van daadkracht tot op heden geen sprake is?”, vraagt hij het college.