Afbeelding

CDA pleit voor ‘energiepaspoort’ voor Veendammer wijken

Algemeen

VEENDAM - Om ook in Veendam de energietransitie op gang te brengen en de resultaten te meten, is het nodig dat wijken en dorpen in de gemeente een ‘Energiepaspoort’ krijgen. Dat vindt fractievoorzitter Ina Hilbrants van de CDA-afdeling Veendam-Wildervank.


Alle gemeenten moeten eind dit jaar een visie over de energietransitie hebben opgesteld. ,,Hoe maakt je als gemeente daarvoor goed onderbouwde keuzes? En hoe maak je de effecten inzichtelijk? Met een Wijkpaspoort voor de energietransitie krijgen inwoners een helder overzicht met informatie per wijk of dorp. Dit overzicht kun je dan bijvoorbeeld gebruiken als praatplaat in wijk- en buurtbijeenkomsten”, zegt Ina Hilbrants.

Elektriciteits- en gasverbruik

Landelijk zijn hiervoor systemen beschikbaar die relatief eenvoudig met informatie rond energie en warmte worden gevuld. Hilbrants: ,,Hoe mooi zou het zijn als je als inwoner van Veendam kunt zien wat het elektriciteits- en gasverbruik is, hoeveel energie er in je wijk wordt opgewekt en welke maatregelen in de wijk voor de energietransitie worden uitgevoerd?”

Oude of nieuwe woningen? 

De mogelijkheden in de wijk zullen volgens het CDA afhangen van de aard van de wijk. ,,Staan er oude of nieuwe woningen en wat zijn de mogelijkheden voor isolatie of zonnepanelen? Ook het gebruik van beschikbare restwarmte, zoals bijvoorbeeld de warmte van Nedmag, bodemwarmte of gebruik maken van warmte uit de riolering zijn mogelijkheden. Met het wijkpaspoort maak je dat voor iedereen in de wijk en dorp inzichtelijk, ook de voortgang en resultaten.”