Burgemeester Adriaan Hoogendoorn onthulde onlangs de nieuwe naam van het Huis van Cultuur en Bestuur. Foto: Dennis Venema.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn onthulde onlangs de nieuwe naam van het Huis van Cultuur en Bestuur. Foto: Dennis Venema.

Marc van Vliet ontwerpt kunstwerk Huis van Cultuur en Bestuur

Algemeen

MUNTENDAM - Marc van Vliet, beeldend kunstenaar uit Overschild, gaat het kunstwerk voor het Huis van Cultuur en Bestuur van  de gemeente Midden-Groningen ontwerpen en maken.



Belangrijk element van het kunstwerk is de groene monumentale beuk die bij de Damkerk in Hoogezand stond. Deze bijna 200 jaar oude beuk moest gekapt worden omdat het risico bestond dat de boom zou omvallen. De beuk wordt verwerkt in het kunstwerk.

Bijzondere tafel

In het nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur komen de bibliotheek, Kielzog (theater en muziekschool) en de gemeente Midden-Groningen onder één dak. Het Huis van Cultuur en Bestuur is een plek van ontmoeting voor mensen die om verschillende redenen naar het gebouw komen. In de centrale hal/foyer komt een bijzondere tafel die dat als kunstwerk uitnodigend weergeeft. De tafel is een plek voor alle bezoekers van het gebouw voor ontmoeting.

46 kunstenaars

In totaal 46 kunstenaars en vormgevers hebben gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente Midden-Groningen om het kunstwerk te willen ontwerpen en maken. Na een eerste selectie door de adviescommissie heeft de stuurgroep vier kunstenaars/vormgevers gekozen die een schetsontwerp hebben gepresenteerd. Daaruit kwam het ontwerp van Marc van Vliet als beste naar voren.

Marc van Vliet

Marc van Vliet woont in de gemeente Midden-Groningen en is autodidact in meerdere disciplines: beeldend, theater, installatie, performance en ontwerp. Hij is in 1980 begonnen als ontwerper. De laatste jaren ligt de nadruk op land-art (kunstvorm waarbij het landschap wordt gemanipuleerd waardoor een nieuwe beleving ontstaat van de ruimte), installaties en kinetische objecten (kunst waarin beweging centraal staat).
Na een oproep van de gemeente aan de inwoners om met ideeën te komen voor een tweede leven voor de gekapte monumentale beuk bij de Damkerk in Hoogezand, hebben 56 inzenders maar liefst 75 ideeën ingebracht. Uit de vele inzendingen is een breed gedragen idee gekozen om de beuk terug te laten komen als kunstwerk of sculptuur, zodat deze postuum nog enige tijd kan voortbestaan. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,Met het kunstwerk van Marc van Vliet kan dit mooie idee nu ook werkelijkheid worden.”

Het kunstwerk wordt na de zomer, bij de officiële opening van het Huis van Cultuur en Bestuur, onthuld.