Afbeelding

Lagere waterschapsbelastingen voor veel inwoners en bedrijven in 2022

Algemeen

VEENDAM - Veel inwoners en bedrijven betalen volgend jaar iets minder belasting aan waterschap Hunze en Aa’s.


Grondbezitters zoals agrariërs en natuurterreinbeheerders betalen volgend jaar in de regel iets meer. Dit blijkt uit het begrotingsvoorstel van het dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur van waterschap Hunze en Aa’s besluit op 17 november over de begroting 2022 en daarmee over de belastingtarieven voor volgend jaar.

 88,5 miljoen euro

In de voorgestelde begroting stijgen de belastingopbrengsten van circa 88 miljoen euro naar 88,5 miljoen euro. Deze stijging is lager dan de inflatie van 2 procent waarmee in de begroting rekening wordt gehouden. De te betalen waterschapsbelasting valt voor veel inwoners en bedrijven desondanks lager uit. Dit komt door een stijging van het aantal woningen en bedrijfspanden, een correctie op de forse stijging van WOZ-waardes in 2021 en lagere kosten voor de inning van belastingen.

Waterschap investeert 17 miljoen

Het waterschap verwacht in 2022 circa 17 miljoen euro te investeren in verschillende projecten. Zo krijgt de rioolwaterzuivering in Gieten een fosfaatverwijderingsinstallatie. Op de rioolwaterzuiveringen in Scheemda en Assen vervangt het schap de warmtekrachtkoppelingen. Ook gaat men verder met de versterking van boezemkades, onder meer bij de Tusschenklappenpolder.

Met het belastinggeld van inwoners en ondernemers werken waterschappen aan voldoende, schoon en veilig water.