Het gebied rond de A7-N33 heeft volgens het toekomstplan prima ontwikkelmogelijkheden (foto Provincie Groningen).
Het gebied rond de A7-N33 heeft volgens het toekomstplan prima ontwikkelmogelijkheden (foto Provincie Groningen).

Gebied rond A7 en N33 heeft volop ontwikkelingskansen

Algemeen

VEENDAM - De gemeenten Veendam, Midden-Groningen en Oldambt en de provincie Groningen zien flinke ontwikkelkansen voor het gebied rondom de A7 en N33. Tot aan 2040 kan de economie en de werkgelegenheid van de regio hierdoor worden versterkt.

Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties is door de overheidsinstanties een toekomstplan opgesteld. Dat heeft nu zover vorm gekregen dat het klaar gelegd is voor reacties van het publiek.

De kern van het plan is dat de aanwezigheid van de A7 en N33 het gebied een sterke infrastructuur geeft. Door de ontwikkeling van bedrijventerreinen in combinatie met wonen kan volgens de plannenmakers veel bereikt worden.  Concreet betekent dit dat bestaande bedrijventerreinen opnieuw ingericht moeten worden, zodanig dat de aanwezig restruimte benut kan worden. Speciale aandacht moet gaan naar verouderde bedrijventerreinen die dicht op de woonwijken liggen.

Verder willen de plannenmakers inzetten op het realiseren van volledig nieuwe bedrijventerreinen voor bedrijven van 3 tot 10 hectare. De inschatting is dat er ook ruimte moet komen voor één of meer grote nieuwe bedrijven, die kavels nodig hebben van meer dan 20 hectare. Er moet onderzoek worden gedaan naar een geschikte locaties voor deze grotere bedrijven.

Bij dit alles willen de plannenmakers dat alles op een verantwoorde wijze wordt ingepast in het landschap en dat er voldoende ruimte blijft voor verantwoorde (kringloop)landbouw. Ook moet aandacht worden gegeven aan de mogelijkheden op bepaalde bedrijventerreinen bij het werk te wonen. 

Tussen nu en februari kan iedereen reageren op het toekomstplan voor het gebied A7-N33. Dit kan online via stemvanprovinciegroningen.nl. Daarnaast worden er in januari ook informatieavonden georganiseerd.