Afbeelding

SP Veendam: Harry Schoonewille doet stapje opzij voor Lian Veenstra

Algemeen

VEENDAM - Lian Veenstra, oud-wethouder van Menterwolde en Stadskanaal, is gekozen tot lijsttrekker van de SP in Veendam voor de in maart te houden gemeenteraadsverkiezingen. Harry Schoonewille, die de vorige twee keer de kar trok, is nu de nummer twee.


,,Vier jaar geleden mocht ik als nieuwkomer in Veendam in de luwte van Harry Schoonewille de nummer twee op de lijst zijn”, vertelt Veenstra. ,,Nu, na ruim 6 jaar wonen en grond schieten in Veendam, durf ik het aan om het stokje van hem over te nemen.”

‘Geen grotere eer’

In 2018 werd Veenstra gekozen als raadslid in Veendam, maar vertrok twee maanden later naar Stadskanaal als wethouder. Veenstra: ,,Er was daar een probleem en ik bleek de oplossing te zijn. Ik vertrok met pijn in mijn hart. Want er is geen grotere eer dan volksvertegenwoordiger te mogen zijn in je eigen gemeente. De keuze voor het lijsttrekkerschap is daarmee nu dan ook een oprechte keuze voor Veendam!”

Oud- en nieuwgedienden

De top van de lijst bestaat naast Veenstra en Schoonewille uit oud- en nieuwgedienden. Luuk Jonker op nummer drie maakt nu ook al deel uit van de fractie. Op plek vier staat nieuwkomer, Linda van der Ende, die al een tweetal jaren rondom de afdeling en fractie meedraait. Alexander Beijne is de nummer vijf. Hij was voor 2018 al een korte periode raadslid voor de SP. Op nummer 6 staat Kelly Veenstra, met haar 19 jaar de jongste kandidaat op de lijst. Huidig raadslid Angelique Schoonwille kiest deze ronde voor plek 7 en voor het leiden van de lokale SP-afdeling.

‘Sterke afdeling van cruciaal belang’

,,Dat is echt een mooie keuze. Want naast een strijdvaardige fractie is een strijdvaardige en sterke SP-afdeling van cruciaal belang om de politiek van de mensen echt op het bordje van bestuurders te krijgen. We kunnen in het gemeentehuis nog zoveel bedenken, maar als we daar de verhalen van de mensen niet meer te horen krijgen, als we de mensen van Veendam niet mee laten praten dan zijn we als SP geen knip voor neus waard! Met Angelique als kopvrouw in de afdeling en met mij als kopvrouw van de lijst gaan we, met ons allen, die strijd aan”, aldus Veenstra.