Ook na de coronacrisis willen Groningers vaker thuiswerken.
Ook na de coronacrisis willen Groningers vaker thuiswerken.

Groningers willen na corona vaker thuiswerken

Algemeen

VEENDAM - Een derde van alle Groningers wil na de coronacrisis meer thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen (SPG).

Het SPG doet periodiek onderzoek naar de invloed van corona op Groningers. Uit de nieuwste gegevens blijkt niet alleen dat Groningers straks vaker willen thuiswerken, ook zijn er opvallend veel zorgen over de eigen gezondheid. Een op de vijf Groningers zegt een verslechterde gezondheid te ervaren en zes procent heeft te maken gehad met uitgestelde zorg. De situatie in de gezondheidszorg is voor ‘een groot deel’ van de Groningers aanleiding om meer aandacht te schenken aan een gezonde leefstijl.

Positieve aspecten

Volgens de onderzoekers heeft de coronacrisis ook positieve aspecten. Opvallend veel Groningers liet weten de sociale rust en ruimte die is ontstaan, te waarderen. Het gaat dan om minder sociale verplichtingen, meer genieten van eigen huis en gezin en de bewustwording dat je niet ergens heen hoeft om het leuk te hebben. Ook zijn er bepaalde nieuwe omgangsnormen die voor een deel mogen blijven volgens de respondenten. De drie zoenen en de knuffel bij een begroeting worden namelijk niet gemist.

Corona leidt volgens het SPG ook tot meer aandacht voor milieu en klimaat. Een op de vijf Groningers die hebben kunnen sparen in de coronatijd, willen het spaargeld investeren in de verduurzaming van hun woning.