Afbeelding

Erfgoedorganisatie wil aangifte doen wegens verwaarlozing Pekelder stoomhoutzagerij

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Om verder verval van de rijksmonumentale stoomhoutzagerij Nooitgedacht in Nieuwe Pekela te voorkomen, heeft Stichting Het Cuypersgenootschap gedreigd met een aangifte tegen de eigenaar.


Het Cuypersgenootschap, een landelijke erfgoedorganisatie, maakt zich al geruime tijd zorgen om het verval en verwaarlozing van de in 1875 opgerichte zagerij. Men heeft de gemeente Pekela nu ‘dringend’ verzocht om handhaving tegen verval en verwaarlozing van het rijksmonumentale complex, bestaande uit een houtzagerij, schoorsteenpijp, directeurswoning, dienstwoning en een houtschuur. Op het terrein zelf is nog een deel van het smalspoor voor het vervoer van hout aanwezig. In 2003 is het gehele complex op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

Opzettelijke verwaarlozing 

Erfgoedvereniging Heemschut heeft eerder ook al zijn zorgen uitgesproken over de status van de monumentale houtzagerij. ,,Aangezien er op het verzoek van Heemschut nog geen besluitvorming is genomen, verzoeken wij u dringend om op korte termijn over te gaan tot het nemen van een besluit tot handhaving”, richt Het Cuypersgenootschap zich middels een brief tot het college van de gemeente Pekela. ,,Bij het niet nemen van een besluit zullen wij de wettelijke middelen gebruiken die ons ter beschikking staan. Daarnaast hebben wij het voornemen om op termijn aangifte te doen bij de politie tegen de eigenaar wegens opzettelijke verwaarlozing en vernieling van een rijksmonument.”

Het Cuypersgenootschap wil dat de gemeente een deskundige organisatie de gebreken in kaart laat brengen en met een plan van aanpak tot noodzakelijk herstel komt.