De Mickey Mouse-pop waar het allemaal om draait.
De Mickey Mouse-pop waar het allemaal om draait.

Waark naarstig op zoek naar Mickey Mouse-pop

Algemeen

MUNTENDAM - Theatergroep Waark is voor de nieuwste voorstelling Mien tanne Agga, die in maart in première gaat, op zoek naar mensen die een Mickey Mouse-pop willen breien. De bakkersfamilie Geertsema uit Muntendam neemt een prominente plaats in de voorstelling in.


De Mickey Mouse-poppen vormen een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Het stuk gaat over de bijzondere tante van Waark-actrice Janneke Geertsema, die haar hele leven Mickey Mouse-poppen breide voor haar familie. Tante Gerarda (Agga) Geertsema speelde een belangrijke rol in de bakkersfamilie in het na-oorlogse Muntendam, waar Janneke Geertsema opgroeide. Toen Geertsema in 1948 werd geboren, was haar tante Agga 41 jaar oud. Agga werd als minder begaafd beschouwd. Ze moest achterin de klas zitten en werd uiteindelijk van school gehaald omdat ze niet tegen de rook van de kolenkachel kon. Ze ging vervolgens brood bezorgen in Tussenklappen.

Jeugdjaren in Oost-Groningen 

Janneke Geertsema is een van de vaste spelers van Waark. Sinds de start van het gezelschap in 1973 was ze te zien in zo’n twintig producties. Al ruim dertig jaar heeft ze het plan, samen met regisseur Harm-Ydo Hilberdink, om een theatrale verbeelding te maken van haar jeugdjaren in Oost-Groningen. Deze plannen worden nu eindelijk gerealiseerd. Jan Veldman, die voor Waark ook de teksten schreef van Haardloper Huzengoa en De Menalda vetes, schreef een monoloog. Hierin krijgt het publiek via Agga een tijdsbeeld gepresenteerd waarin onder meer de oorlog en de Jodenvervolging hun schaduwen vooruitwerpen.


In 1937 verscheen een patroon voor een gebreide Mickey Mouse-pop. Tante Agga breide heel veel van deze poppen. Het patroon staat op de website van Waark en is ook op te vragen via info@waark.nl. De poppen worden gebruikt in de voorstelling, maar blijven uiteraard eigendom van de maker.