Het molenweekend staat in het teken van het ambacht van de molenaar. Foto: Jelte Oosterhuis
Het molenweekend staat in het teken van het ambacht van de molenaar. Foto: Jelte Oosterhuis

Groninger Molenweekend rond het ambacht van de molenaar

Algemeen

OOST-GRONINGEN - Het Groninger Molenweekend wordt zaterdag 11 en zondag 12 juni gehouden. Thema is Het ambacht van de molenaar.


Afhankelijk van het weer zijn de meeste molens in werking. In veel gevallen is er een speciaal programma. De molenaar, en soms ook een molengids, is aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden.

Gilde bestaat vijftig jaar 

Erfgoedpartners, die het Groninger Molenweekend organiseert, heeft voor het thema ‘Het ambacht van de molenaar’ gekozen omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar geleden werd opgericht. Het Nederlandse molenaarsambacht is in 2017 op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed opgenomen.

Negentig molens

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners/Molenhuis, een koepel voor de ongeveer 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers actief als molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert Erfgoedpartners/Molenhuis ieder jaar voorafgaande aan het Groninger Molenweekend een avond voor de vrijwilligers op de molen.

Op www.erfgoedpartners.nl zal binnenkort een overzicht te vinden zijn van de molens die in het Groninger Molenweekend open zijn voor publiek, met de activiteiten die bij de molens worden georganiseerd.