De Unionbrug in Oude Pekela.
De Unionbrug in Oude Pekela.

Nog geen duidelijkheid over Pekelder bruggen: eerst een participatietraject

Algemeen

OUDE PEKELA - Het is nog niet duidelijk welke bruggen in Pekela nu precies worden gerenoveerd, vervangen of verwijderd. Na de zomer start eerst een participatietraject zodat Pekelders hierover kunnen meepraten.

Dinsdag is de gemeenteraad bijgepraat over de uitwerking van het programma Renovatie bruggen in Pekela. De gemeenteraad werd bijgepraat over de wijze van uitvoering en het participatietraject.

Informatie-avond 

Naast het renoveren van de bruggen is één van de opdrachten het terugbrengen van het aantal bruggen in Pekela. Dit heeft gevolgen voor alle inwoners, ondernemers en bezoekers van Pekela. Het is, zo vindt de gemeente, van belang dat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te denken en te beslissen in welke bruggen gerenoveerd, vervangen of verwijderd worden. Na de zomerperiode is er de mogelijkheid om per gebied mee te praten en mee te denken over de bruggenkwestie. De wijze waarop dat gaat gebeuren, verschilt per doelgroep. Er volgt in ieder geval een informatieavond om de wensen van participatie op te halen bij geïnteresseerden.

Start eind 2023

De aanpak van de bruggen gebeurt gefaseerd en start na verwachting eind 2023. De uitvoeringswerkzaamheden kunnen pas starten nadat er met doelgroepen is gesproken en er besluiten zijn genomen. Daarnaast moet de uitvoering zorgvuldig gebeuren en dat kost tijd. De werkzaamheden gefaseerd uitvoeren brengt volgens de gemeente daarnaast het minst hinder met zich mee.

‘Juiste keuzes’

Vanwege de grote omvang van het project is het streven om het Pekelder Hoofddiep voor 2024 bevaarbaar te hebben niet mogelijk. Wethouder Jaap van Mannekes: ,,Uiteraard vinden wij het belangrijk om zo snel mogelijk weer te kunnen varen door Pekela, echter is het nu noodzakelijk om de juiste keuzes voor de toekomst te maken. De voorbereiding kost meer tijd dan verwacht maar moet wel zorgvuldig gebeuren.’’

In december 2021 heeft de gemeenteraad besloten om het Pekelder Hoofddiep bevaarbaar te houden en daarvoor geld beschikbaar te stellen. Om de bruggen over het water in goede conditie te kunnen houden, wordt het aantal teruggebracht van 34 naar 13.