Het hoofdkantoor van Avebe in Veendam
Het hoofdkantoor van Avebe in Veendam

Zorgen over aardappelcampagne bij Avebe door hitte en droogte

Algemeen

VEENDAM - De aardappelcampagne van Royal Avebe, met het hoofdkantoor in Veendam, is van start gegaan. Hoewel de groeiomstandigheden tot begin juli voorspoedig waren, zorgen de hitte en het gebrek aan neerslag voor zorgen.

De hoge temperaturen van de afgelopen weken en het gebrek aan neerslag zorgen voor een negatieve vochtbalans in de bodem. De zorgen hierom nemen toe. Over de verwachtingen van de oogst kan Avebe nog weinig zeggen. Dit hangt af van de temperaturen en neerslag in de komende 4 à 5 weken.

Start campagne uitgesteld

Op de productielocatie in Gasselternijveen is de campagne deze week van start gegaan. Vooruitkijkend op de weersvoorspellingen, heeft Avebe besloten om de campagne voor de productielocatie in Ter Apelkanaal uit te stellen tot de week van 29 augustus. Vanwege de weersomstandigheden in Duitsland is ook de campagne op de Avebe-locatie in Lüchow uitgesteld. De weersomstandigheden in Duitsland zijn nog extremer dan in Nederland.

Aardappelrassen die beter tegen de droogte kunnen

Inspelen op de weersomstandigheden doet Avebe ook door aardappelrassen te ontwikkelen die beter tegen droogte en warmte kunnen. Daarnaast ligt de focus van Averis, het veredelingsbedrijf van de coöperatie, op het ontwikkelen van rassen die de aardappelteelt helpen te verduurzamen en een betere opbrengst creëren voor haar boerenleden.

In de campagne, die tot medio mei 2023 is gepland, worden de zetmeelaardappelen van de circa 2300 Nederlandse en Duitse leden verwerkt tot aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Deze ingrediënten worden door de klanten van Avebe verder verwerkt in voedingsmiddelen, toepassingen in bouwproducten, de papierindustrie en diervoeding.