Afbeelding

Veel rokende pubers in Pekela en Veendam

Algemeen

PEKELA/VEENDAM - Nergens in de provincie Groningen roken zo veel jongeren als in Pekela: bijna 1 op de 5 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Veendam staat op de tweede plaats.


Pekela staat zelfs in de landelijke top-3 van gemeenten met de meeste jonge rokers, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM.

Alleen meer jonge rokers in Dantumadiel 

In Pekela rookt 18,3 procent van de jongeren, wat neerkomt op bijna 1 op de 5 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Op landelijk niveau stijgt Pekela hiermee ver boven andere gemeenten, alleen in het Friese Dantumadiel roken naar verhouding meer jongeren (20,8 procent).

Andere Groninger gemeenten

Andere Groninger gemeenten met relatief veel rokende pubers zijn Veendam (16,7 procent) en Het Hogeland (15,9 procent). In de provinciale hoofdstad is dit percentage een stuk lager: in Groningen stad gaat het namelijk om 7 procent van de jongeren. Midden-Groningen scoort met een aandeel van 5,7 procent zelfs nog lager, en dus beter.

Meer meisjes zijn gaan roken

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna 40 procent toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3 procent, onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.