Dirk Swama werd eerder dit jaar koninklijk onderscheiden.
Dirk Swama werd eerder dit jaar koninklijk onderscheiden.

Organist Dirk Swama viert jubileum met concert

Algemeen

WILDERVANK - Dirk Swama, hoofdorganist van de PKN Wildervank, zal vrijdag met een speciaal concert in de Grote Kerk van Wildervank zijn 60-jarig organistenjubileum vieren.

Swama zou dit voorjaar tijdens een feestelijk concert een lintje ontvangen, echter door corona liep het anders. Het concert kon geen doorgang vinden, maar het lintje werd voorafgaand aan Koningsdag toch uitgereikt door burgemeester Berry Link. Het jubileumconcert zal vrijdag alsnog plaatsvinden. Naast Dirk Swama zelf op het orgel wordt er opgetreden door het Christelijk Zuidlaarder Mannenkoor, Ichthuskoor Emmen, Frits Vugteveen (dirigent/bariton), Jan de Roos (piano) en Louis Luitjens (trompet).

Loopbaan start op 14-jarige leeftijd

Op 14-jarige leeftijd begon de orgelcarrière van Dirk Swama in de Baptistenkerk in Veendam. Nu hij 74 jaar geworden is, is hij dus 60 jaar organist (geweest) van kerken in Veendam, Wildervank en Pekela. Daarnaast heeft hij op meer dan 130 verschillende orgels kerkdiensten en koren begeleid. Echter, ‘zijn’ orgel is toch het Walcker-orgel in de Grote Kerk van Wildervank.

Restauraties 

De bescheiden organist is naast het orgelspelen ook druk geweest met restauraties van orgels. Op zijn verlanglijst staat nog de uitvoering van de restauratie van het orgel in de Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank. Dit is het eerste orgel van de Veendammer orgelbouwer Roelf Meijer, nu een geheel verwaarloosd stuk Veendammer historie.

Het concert begint om 20.00 uur. Er wordt van de bezoekers een kleine bijdrage gevraagd. Het concert is georganiseerd in samenwerking met de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank.