Zicht op Nieuwe Pekela, bij het Kapiteinshuis. Foto: Sebastiaan Rodenhuis
Zicht op Nieuwe Pekela, bij het Kapiteinshuis. Foto: Sebastiaan Rodenhuis

Groningers positiever over eigen provincie

Algemeen

OOST-GRONINGEN - Groningers zijn sinds 2020 iets positiever geworden over het imago van de provincie. Niet-Groningers daarentegen zijn juist wat negatiever geworden over het imago van Groningen.

Dit zijn enkele conclusies uit de Imagomonitor 2022, die in opdracht van Nationaal Programma Groningen (NPG) is uitgevoerd. Het NPG laat elk jaar onderzoek doen naar het imago van Groningen. Eén van de doelstellingen van het programma is namelijk het verbeteren van het imago van Groningen. 

Ook buitenlanders bevraagd

Er is deze keer aan drie verschillende groepen gevraagd wat ze van Groningen vinden. In totaal gaat het om ruim 1500 Nederlandse respondenten, waarvan ruim 400 Groningers en de rest niet-Groningers. Nieuw dit jaar is dat ook ruim 2700 respondenten uit buurlanden aan dit onderzoek meegedaan hebben.

Fijne plek om op te groeien

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat alle drie de groepen Groningen nog steeds waarderen als plek om te recreëren, cultuur te beleven en te studeren. Groningers noemen daarnaast ook nog dat het een fijne plek is om op te groeien en oud te worden. Groningers waarderen de provincie nu met een 6,8. Dit was een 6,5. 

Op economisch vlak is er ruimte voor verbetering. Van alle gevraagde aspecten staan net als in 2020 ondernemen en het vinden van een baan onderaan. De provincie slaagt er nog onvoldoende in om duidelijk te maken dat het ook op dit vlak veel te bieden heeft.

Bezoekers positiever dan niet-bezoekers

Opvallend is dat Nederlanders, Duitsers, Vlamingen en Noren die Groningen bezocht hebben, veel positiever zijn over de provincie dan niet-bezoekers. Het lijkt er dan ook sterk op dat een bezoek aan Groningen leidt tot een positiever beeld. Het verleiden van mensen om naar Groningen te komen kan dus bijdragen aan een beter imago. Toch is deze conclusie nog niet met zekerheid te trekken. Het kan namelijk ook zijn dat mensen met een positief beeld over Groningen eerder geneigd zijn de provincie te bezoeken.

Ferry naar Noorwegen

Ook een sterke verbinding kan van betekenis zijn bij de waardering van Groningen. Het positieve beeld dat inwoners van Bremen van Groningen hebben, springt daarbij in het oog. Zij zijn zelfs positiever over Groningen dan niet-Groningse Nederlanders. Dat roept de vraag op of de, van oudsher, sterke verbinding tussen Groningen en Bremen hierin een rol speelt. Wat dat betreft is de ferry naar Noorwegen een mooie testcase. Uit de imagomonitor blijkt dat ruim 20 procent van de Noren al bekend is met de ferry tussen Kristiansand en de Eemshaven. Als deze Noren worden verleid tot een bezoek aan Groningen, zou ook dit kunnen leiden tot een positiever imago.

Om dergelijke conclusies te kunnen trekken is langjarig onderzoek nodig. Daarom laat Nationaal Programma Groningen de imagomonitor jaarlijks uitvoeren in Nederland en in 2026 weer in de drie buurlanden.