Frans Hartgers. Foto: Beeldbank Groninger Archieven.
Frans Hartgers. Foto: Beeldbank Groninger Archieven.

Informatie gezocht over omgekomen Groninger voetballers in Nederlands-Indië

Sport

VEENDAM - Niet alleen in Nederland zelf, maar ook in voormalig Nederlands-Indië zijn Groninger voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen. Ook naar deze informatie is sporthistoricus Jurryt van de Vooren op zoek.



Zoals begin vorige maand gemeld, doet Van de Vooren momenteel onderzoek naar de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het Groningse voetbal. Hij heeft tientallen namen gevonden, waaronder drie voetballers van De Fivel uit Zeerijp. Het vizier wordt nu, samen met de Groninger Archieven, ook op Nederlands-Indië gericht. 

Vergeten groep

De meeste voetballers kwamen in Europa om het leven. Ver van huis vonden zij de dood in concentratiekampen, fabrieken of op het slagveld. Een vergeten groep zijn de voetballeden uit Nederlands-Indië. Een van de omgekomen voetballers in de voormalige kolonie is Frans Hartgers. Hij was lid van Be Quick 1887 uit Groningen en woonde tijdens de inval van de Japanners met zijn gezin in Nederlands-Indië. In 1931 speelde hij zijn laatste wedstrijd in Nederland, als een geliefde aanvaller van zijn elftal. Hij werd na de Japanse inval gevangengenomen en tewerkgesteld in Thailand. Hartgers moest aan het werk bij de beruchte Birmaspoorweg. Op 14 november 1943 kwam hij daar om het leven.

Tips

Groningers die vragen, opmerkingen of tips hebben, kunnen contact opnemen met Jurryt van de Vooren via jurryt@sport­geschie­de­nis.nl.