Meeden, hier in actie tegen Erica '86, maakte de overstap van zondag naar zaterdag. Foto: Bert Woltjes.
Meeden, hier in actie tegen Erica '86, maakte de overstap van zondag naar zaterdag. Foto: Bert Woltjes.

‘Het amateurvoetbal staat voor een historische keuze’

Sport

VEENDAM – Doordat er steeds meer zondagclubs naar de zaterdag verhuizen is een sterke scheefgroei van competities ontstaan. Het amateurvoetbal staat daarom voor een historische keuze. 


Dat zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in zijn nieuwste column op de website van de KNVB. Hij stelt dat de scheefgroei aan competities er toe heeft geleid dat er onvoldoende aansluiting tussen de districts- en landelijke competities is. ,,En het tekort aan teams in de vijfde klasse groeit hard. Ook worden de derby’s per seizoen minder en gaat het aantal gereden kilometers omhoog.”

Wildervank, Meeden en Veendam 1894 

Ook in deze regio is en wordt bijgedragen aan die scheefgroei. Zo zijn in het recente verleden Wildervank en Meeden met hun eerste elftal overgestapt van de zondag naar de zaterdag. Aan het einde van dit seizoen zal het vlaggenschip van Veendam 1894 hetzelfde gaan doen.  

Mengen zaterdag en zondag

Om te komen tot een acceptabele en toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal ziet de KNVB het mengen van het zaterdag- en zondagvoetbal als beste oplossing. ,,De nieuwe voetbalpiramide zorgt voor meer streekvoetbal, meer derby’s en minder reizen.”

Rondje langs de velden

Komend voorjaar gaat de KNVB een rondje langs de velden maken. ,,Om samen met de clubs alle aspecten van de nieuwe voetbalpiramide te bespreken”, zegt Van der Zee. ,,De kwestie is: Denken we boven onszelf uit en durven we een historische keuze voor het voetbal te maken?”