Een moment uit de wedstrijd Muntendam-Oldambtster Boys, die bol stond van de goals en de rode kaarten. Foto: Bert Woltjes.

Zaterdagvoetballers: Eerste zege voor Veendam en Damacota is koppositie kwijt

Sport

OOST-GRONINGEN - Veendam 1894 heeft zaterdag zijn eerste zege van het seizoen geboekt. Het Pekelder Damacota raakte de koppositie in de vijfde klasse F kwijt.

Tweedeklasser Veendam 1894 won in eigen huis met 3-0 van Be Quick Dokkum. De jonge Veendammers kwamen na de thee op voorsprong. Winston de Jonge schoot de 1-0 tegen de touwen. In de openingsfase van de wedstrijd zag Veendam nog een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel en in de tweede helft overkwam de gasten hetzelfde. Veendam liet na het duel in het slot te gooien, waardoor het lang spannend bleef. In de slotfase bepaalden Dinand de Jonge en Leon Kuipers de eindstand op 3-0.

Wildervank gelijk, Meeden wint

In de vierde klasse speelde Wildervank in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Mussel. De gelijkmaker van Wildervank viel pas in de extra tijd. Joost Wolthuis benutte in de 93e minuut een strafschop. ,,Als je daar naar kijkt, ben je nog blij met een puntje”, merkt trainer Jos de Vrieze op. Zijn ploeg kwam overigens op achterstand door een ouderwets zondagsschot, waarbij de keeper van Wildervank in de fout ging. ,,Verder hebben zij weinig tot geen kansen gehad”, zegt De Vrieze. Wildervank kreeg wel enkele mogelijkheden, maar ging daar niet goed mee om. Na rust werd Mussel flink in de verdediging gedwongen, maar weer kwam Wildervank niet tot scoren. Tot de late strafschop. Vijfdeklasser Meeden kon wel juichen. Tegen Westerlee werd een dikverdiende zege geboekt. Dankzij goals van  Dennis Nagel, Jay van Weerden, Patrick Hoving en een eigen doelpunt werd het 4-0. ZNC verloor met 0-3 van Scheemda,

Muntendam terug uit geslagen positie

Muntendam kwam tegen Oldambtster Boys terug uit geslagen positie. Bij een 1-3 stand was Muntendam tot een negental gereduceerd door rode kaarten voor Maik Winter en Quincy Gall, maar toch slaagde de ploeg er in een puntje uit het vuur te slepen: 3-3. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat ook de keeper van Oldambtster Boys al met rood was weggestuurd en Muntendam na de 1-3 het veld verliet als protest tegen het goedkeuren van de derde treffer van de Boys, die volgens de Muntendammers in buitenspelpositie was gemaakt. Quincy Gall, Kevin Keizer en Torsten Daniëls zorgden overigens voor de drie Muntendammer treffers. Bij een opstootje na de 3-3 viel de vierde rode kaart van de middag. Voor de arbiter was het genoeg. Hij floot af en vergat de twee laatste kaarten op het wedstrijdformulier.

Damacota

Damacota begon als koploper aan de vijfde speelronde. De Pekelders gingen op bezoek bij VVS Oostwold met 3-1 onderuit. Halverwege stond het 2-0. Na de rust kwam Damacota beter uit de startblokken en halverwege het tweede bedrijf kwamen de bezoekers via een goed uitgespeelde aanval op 2-1. Aaron Meijerhof maakte deze goal. De 3-1 viel snel daarna en daarmee was het duel wel gespeeld.