Afbeelding

Groningen wil geen nieuwe opvanglocaties vluchtelingen

GRONINGEN - Het is niet nodig om in Groningen nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen in te richten. Het blijft dus bij de AZC-locaties in Ter Apel, Delfzijl en Musselkanaal.

Alle commissarissen van de Koning kregen in juni de vraag om een plan voor de opvang van vluchtelingen in hun provincie op te stellen. Tevens werd gevraagd naar de mogelijkheden om de capaciteit flexibel op- en af te schalen. Het Rijk wilde zo het landelijke tekort aan opvangplekken oplossen en meteen voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen.

Het Groningse plan is onder leiding van commissaris van de Koning René Paas gemaakt door de Groninger gemeenten, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de provincie. Als uitgangspunt namen zij de afspraken die eerder voor de bestaande opvanglocaties voor vluchtelingen (Ter Apel, Delfzijl, Musselkanaal) met het COA zijn gemaakt. Bij nadere bestudering is gebleken dat deze afspraken ook voor de toekomst voldoende opvangplekken opleveren,waardoor het niet nodig is om nieuwe opvanglocaties in de provincie te realiseren. Deze stellingname geeft duidelijkheid voor de diverse Groningse gemeenten waar voorlopig onderzoek is gedaan naar de mogelijkheid nieuwe opvanglocaties te realiseren.

De Groningse instanties hebben ook gekeken naar mogelijkheden om de opvanglocaties flexibeler te gaan gebruiken. Door bijvoorbeeld uit te breiden als er onverwacht meer vluchtelingen naar Nederland komen. Of juist te krimpen bij een flinke daling. In Groningen is men geen voorstander van deze flexibilisering. Een verhoging van het aantal vluchteling brengt het goede functioneren van de opvanglocaties in gevaar, zo wordt gesteld. Dat geldt ook bij een verlaging van het aantal doordat de voorzieningen in de centra onder druk komen te staan. Daarom moet een vermindering van plekken wat Groningen betreft over alle locaties worden verdeeld.

Het ook gaan gebruiken van de drie Groningse opvanglocaties voor andere doelgroepen, vinden de Groningse instanties ‘niet realistisch’. Het Rijk wilde weten of AZC’s misschien onderdak kunnen bieden aan studenten of arbeidsmigranten, als er langere tijd minder vluchtelingen komen. Dat lijkt Groningen een brug te ver. Met name voor studenten zijn de reistijden van de meeste AZC’s naar locaties van mbo-opleidingen, hogescholen en de RuG te fors.