De judoka's Mart Leistra, Jaylinn Poppinga, Tristan Oijenhausen en Samuel al Rais legden beslag op het brons.
De judoka's Mart Leistra, Jaylinn Poppinga, Tristan Oijenhausen en Samuel al Rais legden beslag op het brons.

Judoka’s in de prijzen op NK

Sport

OOST-GRONINGEN - Judoka’s van het Oost-Groninger Judo 53 graden Noord hebben uitstekend gepresteerd op het Nederlands kampioenschap tot 18 jaar. In Den Haag werden maar liefst zeven medailles behaald.

Bij de dames tot 52 kilogram wist Elise Rustige na het zilver van vorig jaar ditmaal beslag te leggen op een gouden medaille. De aanvallende judoka wist al haar duels overtuigend te winnen. In de finale, tegen een sterke Limburgse, scoorde ze met twee fraaie schouderworpen ippon en eiste zo de titel voor zich op. Luuk Mannebeek werd kampioen bij de heren tot 73 kilogram. Met goed (grond)judo plaatste hij zich voor de finale. Hierin scoorde hij met een overname een vol punt tegen zijn tegenstander uit Amsterdam en dat leverde hem goud op.

Vijf keer brons

Naast het goud werd er vijf keer een bronzen medaille behaald. De pas 14-jarige Samuel al Rais was in de klasse tot 50 kilogram in topvorm. In de wedstrijd om het brons scoorde hij een fraai punt en legde zo beslag op het eremetaal. Zijn nog jongere clubgenoot Friso Elzinga zorgde eveneens voor een verrassing. Met zijn nog maar 13 jaar wist hij in de categorie tot 55 kilogram heel knap het brons te behalen. Jaylinn Poppinga, Mart Leistra en Tristan Oijenhausen kwamen tot de halve finale. Deze werden verloren, maar in de strijd om het brons lieten zij er geen twijfel over bestaan. Zeer overtuigend pakten zij het brons.

Clubgenoten Tijs Kubbenga, Job Nauta en Isa Boersma kwamen ver, maar verloren de strijd om het brons. Dianne Mensink tenslotte werd zevende.