Het is druk in de jachthaven van Veendam. Linksonder de Fortuna, de bijzondere bakdeksalonkruiser (foto’s Bert Woltjes).
Het is druk in de jachthaven van Veendam. Linksonder de Fortuna, de bijzondere bakdeksalonkruiser (foto’s Bert Woltjes).

Pleziervaart in Veendam trekt aan

Algemeen

VEENDAM - Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, trekt ook de de pleziervaart weer aan. Ook in Veendam is dat te merken. Afgelopen weekend lag de haven aan de Molenstreek in het centrum van Veendam weer behoorlijk vol.

Onder plezierjachten bevond zich een bakdeksalonkruiser uit Duitsland, de Fortuna. Het schip, gebouwd in 1926, is een varend monument en eigendom van de familie Bakker uit Eemnes. Het is de derde keer dat zij Veendam bezoeken. De Fortuna is na de Eerste Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de Duitse Marine als prototype. Het moest een snelle motorboot zijn, die moest ogen als plezierjacht. Later werden er nog meer exemplaren gebouwd. Ze werden uitgebreid getest en daarbij bleek dat het scheepstype eigenlijk te klein was. De verdere ontwikkeling werd daarom gestopt. De Fortuna is het enige schip van dit type in Nederland.

In de haven lagen verder nog schepen uit Leersum, Alphen aan den Rijn, Oldenburg (Duitsland) en Groningen. Dit laatste schip, de Barracuda, is eigendom van voormalig binnenvaartschipper Sietse Schut en zijn vrouw Tiny. Het echtpaar is voor de negende keer in Veendam. Ze blijven hier een aantal weken liggen, vooral omdat het hen bevalt in Veendam. Het echtpaar Schut was lange tijd schipper op een binnenvaartschip, waarmee ze vanuit Rotterdam meerdere keren via Berlijn naar het toenmalige Oost-Duitsland voeren. Ze vervoerden soja (veevoer). Omdat men het niet meer leuk vond om onder begeleiding van VOPO’s te moeten varen, zijn ze hier mee gestopt. Het paar woont nu alweer een flink aantal jaren aan de wal. 

Vorige week donderdag was het zo druk op de aanvaarroute naar de haven, dat sommige pleziervaarders moesten doorvaren naar de haven van Wildervank of verder. Volgens de gemeente Veendam zijn er dit jaar tot op heden ongeveer 260 plezierjachten naar Veendam gekomen.