Afbeelding

SKV verbaasd: Veendam en Pekela hebben al supersnel internet

Algemeen

VEENDAM - Dat het project Snel Internet Groningen van de provincie Groningen, Economic Board Groningen en Nationaal Coördinator komende maand van start gaat in onder andere de gemeenten Veendam en Pekela, leidt tot verbazing bij Stichting Kabelnet Veendam. ,,Wij hebben Veendam en Pekela al voorzien van een supersnelle glasvezelverbinding”, zegt Freddy van Egmond van de SKV.


De provincie Groningen heeft in het project Snel Internet Groningen 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van snel internet op het platteland. De Economic Board Groningen en Nationaal Coördinator Groningen dragen elk 5 miljoen euro bij. Van het totaalbedrag is 10 miljoen euro speciaal bestemd voor het aardbevingsgebied, dat als eerste aan de beurt was. Nu richt het project zijn vizier op Zuidoost-Groningen en onder andere op de gemeenten Veendam en Pekela. En dat is, zo laat de SKV weten, compleet overbodig.

Om mee te kunnen doen aan het project en een gratis aansluiting te krijgen op het snelle internet (waarvoor vervolgens wel een abonnement moet worden afgesloten bij een specifieke partij), moeten Veendammers en Pekelders namelijk woonachtig zijn op een zogenaamd wit adres. 

Witte adressen zijn door de provincie Groningen vastgesteld na overleg met de marktpartijen. Als er geen plannen zijn om de snelheid op een adres binnen drie jaar te verhogen en de voorziening is op dit moment onvoldoende om een bepaalde snelheid te halen, dan is een adres ‘wit’. Als vervolgens minstens 50 procent van de witte adressen aangeeft mee te willen doen, gaat de aanleg van snel internet van start. Volgende maand gaat het project Snel Internet Groningen in onder andere Veendam en Pekela starten met de zogenaamde vraagbundeling. Dan wordt dus gekeken hoe groot de animo onder de witte adressen is om mee te doen. 

,,Witte adressen zijn er bijna niet meer in Veendam en Pekela”, zegt Van Egmond. De SKV heeft enige tijd geleden in Veendam glasvezel aangelegd. ,,Ook in de onrendabele buitengebieden. Op dit moment zit het buitengebied van Pekela in de afrondende fase.” Door de werkzaamheden van de SKV kan iedere Pekelder en Veendammer al beschikken over supersnel internet. ,,En dat zonder een subsidie van de overheid”, merkt Van Egmond fijntjes op. 

Mensen die aangesloten willen worden op dit supersnelle internet, hoeven alleen maar een abonnement af te sluiten bij de SKV. De uitrol van het project Snel Internet Groningen in Veendam en Pekela is daarmee dus volstrekt overbodig geworden. 

Sterker nog, een van de spelregels van de provincie was dat het project niet van start mocht gaan in gebieden waar een marktpartij al plannen had om snel internet mogelijk te maken. 

,,Zo’n vijf jaar geleden is de vraag bij KPN en Ziggo neergelegd of zij plannen hadden voor de aanleg van snel internet in Veendam en Pekela. Die plannen lagen er bij hen niet. Op basis van die gegevens is de provincie verder gegaan met het project. Maar de wereld staat ondertussen niet stil. Wij als SKV hebben wel plannen ontwikkeld en zijn overgegaan tot de aanleg van snel internet in beide gemeenten”, legt Van Egmond uit.