Een moment uit de wedstrijd tussen Noordster en Marum. Foto: Bert Woltjes.
Een moment uit de wedstrijd tussen Noordster en Marum. Foto: Bert Woltjes.

Verschillende ’Koerier-clubs’ nu al klaar in bekertoernooi

Algemeen

VEENDAM - Na twee speelrondes in de groepsfase van het bekertoernooi is het doek voor verschillende clubs uit het verspreidingsgebied van deze krant gevallen. Pekelder Boys, Bareveld, Meeden, Damacota, ZNC-zaterdag en Muntendam-zaterdag liggen er al uit, terwijl beide Veendam-teams alleen een (zeer) theoretische kans hebben om door te bekeren.


Noordster kan de groepsfase van het bekertoernooi, ondanks een ruime nederlaag tegen Marum, nog altijd overleven. De Pekelders moeten dan komend weekend afrekenen met SV Bedum en hopen dat FC Lewenborg niet weet te winnen van Marum. Die kans is niet zo groot, want dat de vereniging uit het Westerkwartier over een sterk vlaggenschip beschikt ondervond Noordster zaterdagavond aan den lijve. In eigen huis gingen de Pekelders met 3-9 onderuit. Het was een knotsgek duel. Na vijf minuten stond Noordster al met 2-1 voor, maar halverwege leidde Marum met 3-5. Voor Noordster was Milan de Vroome tweemaal trefzeker. Na de rust namen de bezoekers verder afstand en plaatsten zich daarmee voor de knock-outfase. In deze groep gaat ook de nummer twee door en daarop maakt Noordster dus nog altijd kans. 

Veendam 1894 heeft zondag in eigen huis met 1-1 gelijk gespeeld tegen Stadspark. Halverwege het tweede bedrijf kwam Veendam op voorsprong. Een aanval over rechts werd prima afgerond. Een kwartier voor tijd moest uit een scrimmage de gelijkmaker worden geïncasseerd en daar bleef het in een niet al te hoogstaande wedstrijd ook bij. De Veenkolonialen hebben nu alleen in theorie nog een kans om de groepsfase van het bekertoernooi te overleven. 

Muntendam heeft ook zijn tweede bekerduel gewonnen. De uitwedstrijd tegen BNC leverde een 0-3 zege op. Een rake vrije trap van Patrick Vasse was goed voor de 0-1. Peter Peining en Arjan Faber, die laatste uit een strafschop, tekenden voor de eindstand. Die had overigens met gemak nog (veel) hoger kunnen uitvallen dan de uiteindelijke 0-3 als Muntendam wat nauwkeuriger met de mogelijkheden was omgesprongen. 

ZNC heeft zichzelf dankzij een zege in en tegen Siddeburen een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de eerste knock-outronde. De competitie- en gemeentegenoot werd met maar liefst 1-5 verslagen. Jeroen Dijk schoot de bal vanaf de zijlijn in de kruising en daarmee was het hek van de dam. ZNC was oppermachtig en liep met goed voetbal uit naar een 0-5 tussenstand. Pas in de slotfase, toen de Brouksters de teugels hadden laten vieren, wist Siddeburen nog wat terug te doen. 

In de poule van ZNC is Pekelder Boys na de tweede nederlaag uitgeschakeld. De Boys verloren met 2-1 van Heiligerlee, dat nu samen met ZNC de groep aanvoert. Willem Lammerts, die vorige week ook al trefzeker was, was de maker van het enige Pekelder doelpunt. Daarmee zette hij de Boys nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft trok de thuisploeg de zege alsnog naar zich toe. 

PJC heeft zich zondag verslikt in THOS. De laatste keer dat beide ploegen elkaar in een officieel duel troffen, was in het seizoen 2016/17 toen PJC nog actief was in de vijfde klasse. De twee onderlinge competitieduels werde beide overtuigend door de Pekelders gewonnen: 7-1 en 6-2. Zondag ging het in Beerta heel anders. Het een klasse lager spelende THOS was met 3-2 te sterk. De Pekelder treffers werden gemaakt door Tom van der Schuur. Ondanks de domper heeft PJC nog altijd zicht op het bereiken van de eerste knock-outronde. 

Bareveld heeft zich niet weten te herstellen van de oorwassing tegen Musselkanaal (0-15). Zondag ging de vierdeklasser met 5-0 onderuit tegen Gasselternijveen. Na een half uur stond er een duidelijke 3-0 tussenstand op het scorebord en was het duel in feite al gespeeld. In de slotfase werd Bareveld voor een rode kaart voor Niels van der Laan tot een tiental gereduceerd waarna de thuisploeg nog tweemaal toesloeg. 

DWZ heeft tegen competitiegenoot Alteveer de bekerzege tegen Woltersum geen goed vervolg kunnen geven. De Wieke Zuidwending ging met 4-1 onderuit, maar is desondanks nog altijd in de race voor kwalificatie voor de eerste knock-outronde. Zondag moet de ploeg dan eerst afrekenen met Wedde en vervolgens is men afhankelijk van het resultaat van Alteveer. Het doelsaldo kan dan bepalend zijn en wat dat betreft heeft DWZ zichzelf met de 4-1 nederlaag tegen de concurrent een slechte dienst bewezen. 

Meeden verloor zondag met 4-1 van Veelerveen en is daardoor uitgeschakeld. Gezien de sterke tegenstand in de groep van Meeden is dat geen verrassing. Ondanks de nederlaag speelde Meeden tegen Veelerveen een goede wedstrijd. Kansen om op voorsprong te komen, werden echter niet benut en de tegengoals werden veel te makkelijk weggegeven. Pas in de slotfase van de eerste helft schoot Patrick Hoving de bal van een meter of zestien tegen de touwen, maar Veelerveen stond toen al met 2-0 voor. Na de rust scoorde de thuisploeg nog tweemaal.

Wildervank won met 3-0 van Siddeburen en strijdt nu met HS ’88 om de groepswinst. De onderlinge wedstrijd wordt zaterdag afgewerkt in Wildervank. Zowel Wildervank als HS ’88 won zijn eerste twee wedstrijden in deze groep. Om door te bekeren, moet Wildervank winnen want de ploeg uit Hoogezand heeft een beter doelsaldo. Dat komt onder andere dankzij de 6-0 zege die het zaterdag boekte op ZNC. De zaterdagvoetballers uit Zuid- en Noordbroek zijn daarmee uitgeschakeld. 

Ook voor de zaterdagvoetballers van Muntendam blijft het bekeravontuur beperkt tot de groepsfase. Na de 5-0 nederlaag tegen Veendam 1894 gingen de Muntendammers afgelopen weekend met 4-1 onderuit tegen Be Quick 1887. Veendam 1894, dat met 2-1 verloor van Amicitia, speelt zaterdag tegen Be Quick en gaat alleen bij een monsterzege door. Die kans is buitengewoon klein aangezien Be Quick twee klassen hoger speelt. De christelijke 

jongerenvereniging David Maria Concordia Tabita, oftewel Damacota, werkte tegen WVV een spectaculair duel af. Toen de rookwolken in Nieuwe Pekela waren opgetrokken, stond er een 4-7 eindstand op het scorebord. Wylan Molema en Rodney Meijer scoorden beiden tweemaal voor de Pekelders. Damacota is nu wel uitgeschakeld.