Wildervank moest op eigen veld zijn meerdere erkennen in HS ’88 en is daardoor uitgebekerd. Foto: Bert Woltjes.
Wildervank moest op eigen veld zijn meerdere erkennen in HS ’88 en is daardoor uitgebekerd. Foto: Bert Woltjes.

Alleen Muntendam en ZNC door in bekertoernooi

Algemeen

VEENDAM - Alleen de derdeklassers ZNC en Muntendam zijn er in geslaagd de groepsfase van het bekertoernooi te overleven. Wildervank was er nog dichtbij, maar verloor zaterdag de cruciale wedstrijd tegen HS ’88. De zaterdagvoetballers van Veendam boekten een sensationele zege, maar werden op basis van doelsaldo alsnog uitgeschakeld.


Noordster verloor zaterdag met 1-0 van SV Bedum en is daarmee uitgebekerd. Noordster had alleen aan een overwinning genoeg, maar bij de ploeg van trainer Jouke Faber ontbraken toch weer een stuk of vijf basisspelers. Vooral in de tweede helft had men Bedum pijn kunnen doen, maar de Pekelders misten het vernuft om te doorzien waar de mogelijkheden lagen. De winnende goal viel in het tweede bedrijf en kwam van de voet van Maikel Hoormann, die in het verleden (voornamelijk als jeugdspeler) uitkwam voor SC Veendam. Noordster kwam niet meer tot een slotoffensief waardoor Bedum de 1-0 zege redelijk eenvoudig over de streep wist te trekken. 

Een wel heel theoretische kans had Veendam 1894 nog om door te bekeren. Om te beginnen moesten de Veenkolonialen zelf in Assen zien te winnen van LTC. Dat lukt niet. De Langedijk Talmastraat Combinatie was met 2-0 te sterk. Kansen kreeg Veendam zeker wel, maar die werden niet benut en dan is het lastig voetballen. 

Derdeklasser Muntendam heeft de groepsfase van het bekertoernooi wel overleefd. Zondag werd ook de derde poulewedstrijd in winst omgezet. In eigen huis werd Actief met 2-1 verslagen. Muntendam had wel heel veel kansen nodig om Actief, een ploeg die men komend seizoen ook in de competitie treft, te verslaan. Vlak voor rust opende Muntendam pas de score, terwijl het daarvoor vier opgelegde kansen had laten liggen. De grootste kans was een strafschop, maar die werd gemist door Michael Imminga. Vlak voor rust zorgde Maikel Hut er voor dat Muntendam toch met een welverdiende voorsprong aan de thee mocht. Halverwege de tweede helft werd het zowaar 1-1 en leek Muntendam de tol te moeten betalen voor het missen van de vele kansen. Kort voor het laatste fluitsignaal kwam het alsnog goed. De bal ging voor de tweede keer die middag op de stip en Arjan Faber faalde niet vanaf elf meter. 

ZNC heeft zondag de uitwedstrijd tegen het al uitgeschakelde Pekelder Boys ruim gewonnen. Het werd 0-9. Halverwege stond het al 0-4 door treffers van Jeroen Dijk (2x), Jeffrey van der Veen en Sven Niemeijer. Na de rust scoorde Nie­meijer nog tweemaal, terwijl ook Jeroen Dijk en Jeffrey van der Veen opnieuw trefzeker waren. De 0-9 werd geproduceerd door Johan Ludolphie. ZNC sloot de poulefase af met zeven punten. Dat zijn er net zoveel als Heiligerlee, maar de Brouksters hebben mede dankzij de monsterzege in Boven Pekela een veel beter doelsaldo en gaan daardoor in de koker voor de eerste knock-outronde van het toernooi om de districtsbeker. Pekelder Boys eindigde puntloos onderaan. 

Door het terugtrekken van Froombosch ligt PJC alsnog uit het bekertoernooi. De Pekelders verloren vorige week van THOS, maar zouden zich bij een zege op Froombosch alsnog kunnen plaatsen voor de volgende ronde. Die wedstrijd werd niet meer gespeeld en omdat THOS een punt pakte tegen VVK, gaat de ploeg uit Beerta verrassend verder. 

Na twee flinke nederlagen heeft Bareveld zondag tekenen van herstel getoond. De uitwedstrijd tegen het een klasse hoger spelende SPW ging weliswaar verloren, maar de uitslag van 3-2 doet vermoeden dat Bareveld een stuk competitiever is dan de nederlagen tegen Musselkanaal (15-0) en Gasselternijveen (5-0) deden vermoeden. 

DWZ had nog een kansje om door te bekeren, maar ging zondag onderuit tegen Wedde. De thuisploeg won met 4-3. Het al uitgeschakelde Meeden slikte ook vier tegentreffers. Tegen het twee klassen hoger spelende Westerwolde maakte Meeden desalniettemin een goede indruk. Halverwege stond het slechts 0-1, maar na de rust liep Westerwolde uit naar een 0-4 zege. 

Het op zaterdag acterende vlaggenschip van Wildervank won zijn eerste twee bekerwedstrijden, maar was nog niet zeker van de volgende ronde. HS ’88 stond na twee duels namelijk ook op zes punten, met bovendien een beter doelsaldo. Wildervank moest zaterdag dus het onderlinge duel winnen om door te gaan en had daarbij ook nog eens het thuisvoordeel. Het hielp niet. De gasten uit Hoogezand wonnen, na een eerste bedrijf zonder treffers, met 0-2. Stephan Kruit en Miquel Korte waren de doelpuntenmakers. 

De zaterdagvoetballers van ZNC verloren ook hun derde wedstrijd. Siddeburen was met 8-1 te sterk. Ook Muntendam sloot de poulefase puntloos af. De uitwedstrijd tegen Amicitia ging met 6-0 verloren. 

Dankzij goals van Berkay Apaci, Roy Muurman en Kenny Slagter boekte Veendam 1894 zaterdag een sensationele zege. De vijfdeklasser rekende in eigen huis af met het twee klassen hoger acterende Be Quick 1887. Genoeg om door te bekeren was het niet. Het doelsaldo van The Good Old was veel beter waardoor de derdeklasser met de schrik vrij kwam. Veendam tankte wel een hoop zelfvertrouwen richting de start van de competitie. 

Het al uitgeschakelde Damacota speelt zijn laatste bekerwedstrijd op dinsdag 22 september. De Pekelders gaan dan op bezoek bij Stadspark, dat zelfs bij een 12-0-nederlaag groepswinnaar wordt.