Woellust circa 1755, een landhuis in de Veenkoloniën.
Woellust circa 1755, een landhuis in de Veenkoloniën.

Veen, koloniën en vrouwen centraal in Veenkoloniaal Museum

Algemeen

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum in Veendam worden zondag twee lezing gehouden over de regionale geschiedenis. Een lezing gaat over het veen en de koloniën en de ander over de rol die vrouwen speelden aan boord van de veenkoloniale schepen.


Op vier plekken in de provincie Groningen worden in het kader van De Maand van de Groninger Geschiedenis elke zondagmiddag in oktober twee historische lezingen gegeven. Zondag 4 oktober vinden deze plaats in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Flitslezing

Lieuwe Jongsma (historicus, collectiebeheerder en publieksadviseur bij de Groninger Archieven) vertelt in deze zogenaamde flitslezing over het veen en de koloniën. In de Veenkoloniën streek een opvallend groot aantal mensen neer met koloniale banden, zoals bewindhebbers en werknemers van de West-Indische en Oost-Indische Compagnieën, eigenaren van plantages en voormalig tot slaaf gemaakten. Waarom kozen je juist voor de Veenkoloniën?

Vrouwen

De tweede lezing wordt gehouden door Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum en bestuurslid van de Nederlands Baltische Vereniging. Hij vertelt over de belangrijke rol die vrouwen speelden aan boord van de veenkoloniale schepen. Daarnaast beïnvloedden ze met hun gedachtengoed de Groninger Veenkoloniën en het aangrenzende Oldambt. In 1850 organiseerden ze zelfs een vrouwenrevolte die landelijk werd opgemerkt. De reden hiervoor en méér komt in deze lezing aan bod.

Het programma begint om 14.30 uur. De eerste lezing duurt ongeveer twintig minuten, de tweede lezing rond de drie kwartier. De eerste lezing is zowel digitaal (via maandvandegroningergeschiedenis.nl) als in de zaal te volgen, de tweede lezing is uitsluitend een zaallezing. Voor de digitale flitslezing is geen aanmelding nodig, voor de zaallezing is aanmelden verplicht in verband met het beperkte aantal deelnemers. Aanmelden kan via www.maandvandegroningergeschiedenis.nl.