Museumschip De Familietrouw
Museumschip De Familietrouw

Veenkoloniaal Museum blijft steken op krappe 10.000 bezoekers

Algemeen

VEENDAM - Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft in dit coronajaar amper 10.000 mensen ontvangen. Dat zijn er logischerwijs veel minder dan in voorgaande jaren.


Ondanks de coronapandemie kijkt het museum toch met een redelijk positief gevoel terug op het jaar 2020. Dat laat directeur Hendrik Andries Hachmer weten.

Gedragen door de regio

,,Als regionaal historisch museum worden we nog steeds gedragen worden door de regio”, stelt Hachmer tevreden vast. ,,Meer dan 100 vrijwilligers zijn bij ons actief. Een deel van de vrijwilligers is uit voorzorg al meer dan zeven maanden thuis, maar ze voelen zich nog altijd betrokken bij het museum. Wel merkten we dat ze na die eerste drie maanden de sociale contacten node missen”, zegt Hachmer. ,,De één kan er beter tegen dan een ander, maar het sociale aspect is voor de vrijwilligers, die in diverse werkgroepen actief zijn, erg belangrijk.” 

Geluk bij een ongeluk

Uiteraard is het museumbezoek afgelopen jaar minimaal geweest. ,,Waar we in 2019 nog zo’n 27.000 bezoekers wisten te trekken, blijven we nu net onder de 10.000 steken”, zegt de museumdirecteur. Het museum mist daardoor zo’n 35.000 euro aan entreegelden. ,,Voor ons is er één geluk bij een ongeluk: we trekken relatief weinig bezoekers uit het buitenland”, reageert Hachmer. ,,Bij musea die grotendeels afhankelijk zijn van de entrees en souvenirverkoop van en aan buitenlandse toeristen, hangt de vlag er wel anders bij. Er zijn bij onze collega’s al tientallen ontslagen gevallen. Financieel wisten we ons gesteund door bijdragen van fondsen en onze donateurs die het verlies aan verkoop in de museumwinkel en de entrees compenseerden. Afgelopen week mochten we ons verheugen op een bijdrage van 3300 euro van de provincie ter compensatie van het verlies aan omzet in onder andere de museumwinkel, entrees en verhuur.”

Mooie voorwerpen

Op het gebied van collectie ontving het museum diverse mooie voorwerpen die te maken hebben met de Groninger Veenkoloniën. ,,Een prachtig Russisch servies meegebracht door een kapitein uit Hoogezand, zelfs weer enkele Oostzeelepels en zilveren voorwerpen gemaakt door zilversmeden uit onze regio”, aldus Hachmer. ,,Het is bijna niet voor te stellen, maar rond 1860 waren er in de Groninger Veenkoloniën meer dan 50 goud- en zilversmeden te vinden. Verder is het interieur van het uit 1894 daterende spitse praam Familietrouw geconserveerd en op de werf geweest.” 

Complimenten

,,Maar zelf blijf ik de complimenten aan onze vrijwilligers het mooiste vinden”, gaat Hachmer verder. ,,Zonder hun inzet zou ons uit 1894 daterende museumschip Familietrouw niet varen, de oude Chevy van transportbedrijf Jonker niet rijden en konden we geen scholen ontvangen. En elke keer als ze actief zijn, ontvangen ze complimenten van omstanders, maar vooral ook van de bezoekende kinderen. Dan is het aandoenlijk om te zien hoe deze leerlingen reageren.”