Afbeelding

Project met minder restafval in Midden-Groningen geslaagd

Algemeen

MUNTENDAM - In Midden-Groningen zijn 82 huishoudens de uitdaging aangegaan om honderd dagen lang zo weinig mogelijk restafval over te houden. Dat is gelukt: de deelnemers produceerden gemiddeld slechts 0,6 kilogram restafval per week.



Waar een gemiddeld huishouden wekelijks goed is voor 4,3 kilo restafval, hebben de deelnemers aan het project 100 - 100 - 100 dus gemiddeld slechts 0,6 kilo restafval per huishouden geproduceerd. Er zijn zelfs deelnemers die tot op heden nog steeds nul kilo restafval op de teller hebben staan. De gemeente organiseert vrijdag om 19.00 uur een feestelijke digitale afsluiting met alle deelnemers. Iedereen kan live meekijken op www.midden-groningen.nl/livestream-100-100-100

Kwart minder restafval

Sinds de herindeling wordt in de hele gemeente het verpakkingsafval, GFT, restafval, oud papier en textiel apart ingezameld. Door goed scheiden en zoveel mogelijk afvalstoffen opnieuw te gebruiken, blijft minder restafval over. Ten opzichte van vijf jaar geleden wordt in de gemeente al een kwart minder restafval ingezameld.

Resultaat om trots op te zijn

Verantwoordelijk wethouder Peter Verschuren: ,,De deelnemers aan het project 100-100-100 hebben een resultaat neergezet om trots op te zijn. Alle gemeenten moeten het restafval verminderen naar 30 kilo per inwoner per jaar in 2025. Met hun betrokkenheid en creativiteit laten zij ons zien dat ons dat samen zeker kan lukken.’’

Tips en ideeën

Elke week kregen de deelnemers een opdracht en deelden ze hun tips en ideeën met elkaar. Daarbij kwamen alle afvalstromen aan bod: een week zonder plastic proberen te leven, ideeën voor een afvalvrij of zo duurzaam mogelijk Sinterklaasfeest en Kerst, een workshop koken met kliekjes en om ‘afval’ een tweede leven te geven. Alle reacties en tips van de deelnemers zijn terug te lezen op de speciale website www.midden-groningen.100-100-100.nl.