Het Veenkoloniaal Museum in Veendam.
Het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Veenkoloniaal Museum kritisch over entree met testbewijs

Algemeen

VEENDAM - De musea in Nederland mogen straks alleen bezoekers ontvangen die beschikken over een testbewijs waaruit blijkt dat ze geen corona hebben. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam is tegen dit plan van de regering.


,,Het initiatief lijkt sympathiek, maar er zit een flinke adder onder het gras’’, aldus de kleine en middelgrote musea in een gezamenlijke verklaring. Ook het museum in Veendam behoort tot deze groep.

Museumkaart 

De wettelijke regeling moet ingaan op 1 mei. Er komen extra teststraten in de nabijheid van steden, in de praktijk twee per provincie. ,,De teststraat is echter alleen toegankelijk voor bezoekers met een Museumkaart. Vrienden en donateurs, die erg betrokken zijn bij het wel en wee van musea en letterlijk onze trouwe supporters zijn, moeten we noodgedwongen buiten de deur laten staan. Dat geldt ook voor individuele bezoekers zonder Museumkaart’’, aldus het protest van de musea.

Doorstroomlocaties 

Er wordt op gewezen dat musea veilige doorstroomlocaties zijn, met veelal eenrichtingsverkeer en een gemaximeerd aantal bezoekers per tijdslot. Dat voor musea dezelfde regels gelden als voor de evenementenbranche, dierentuinen en attractieparken vindt men dan ook niet terecht. ,,Kleinere musea zijn daarnaast voor een groot deel afhankelijk van toeristen uit de regio. Deze worden verplicht om vanuit hun vakantieverblijf heen en terug te rijden naar een teststraat, een bepaald bedrag per persoon voor een test te betalen om vervolgens af te reizen naar het museum in de regio. Dit gaan ze niet doen’’, aldus de musea.

Het Veenkoloniaal Museum en haar zusterorganisaties willen dat de musea op een lijn gesteld worden met de winkels. ,,Dus weer open gaan zodra dat het volgens het RIVM weer veilig kan.”