Het Weekend van de Begraafplaats in Noordbroek staat in het teken van graftrommels.
Het Weekend van de Begraafplaats in Noordbroek staat in het teken van graftrommels.

Weekend van de Begraafplaats in Noordbroek

Algemeen

NOORDBROEK - Ook in Groningen wordt vrijdag, zaterdag en zondag deelgenomen aan het Weekend van de Begraafplaats. Onder andere in Noordbroek worden extra activiteiten gehouden.


Thema van het Weekend van de Begraafplaats is Vol Liefde. Een begraafplaats is immers een plek waar nabestaanden hun overleden dierbaren vol liefde herdenken. Liefde is dan ook volop te vinden op begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld op de teksten op grafstenen en bij urnen. De kerkhoven in Groningen zijn komend weekend natuurlijk allemaal te bezoeken, maar Stichting Oude Groninger Kerken houdt extra activiteiten in Leermens, Noordbroek, Godlinze en Noordwijk.

Graftrommels 

Het kerkhof van Noordbroek is uitgekozen vanwege de bijzondere collectie van grafmonumenten aldaar: graftrommels. Noordbroek is in Groningen een van de locaties waar deze trommels zijn opgenomen in een museale collectie en waar ze zich extra inspannen voor het behoud ervan. Een enkele trommel is ook aan te treffen op het kerkhof zelf. Een graftrommel is een met een glasplaat afgesloten trommel die op een graf wordt geplaatst. Vroeger werden deze trommels gevuld met kunstbloemen, zinken bladeren en porseleinen bloemen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de graftrommels langzaam verdwenen van de Nederlandse begraafplaatsen.

De extra activiteiten in Noordbroek vinden op alle drie de dagen plaats, steeds van 10.00 tot 17.00 uur. Elk uur worden er gedichten voorgedragen en in de kerk is er een tentoonstelling van graftrommels te zien.