De speciale drone-arena.
De speciale drone-arena.

‘Theatrale’ bijeenkomst in Veendam rond Passie In Techniek

Algemeen

VEENDAM - In theater vanBeresteyn in Veendam heeft vorige week de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van Passie In Techniek (PIT) plaatsgevonden. De sessie was te volgen via een livestream.


Passie in Techniek is een samenwerking tussen het Aletta Jacobs College Hoogezand, Winkler Prins Veendam en het (regionale) bedrijfsleven, met als doel meer leerlingen te interesseren voor de techniek en te laten uitstromen naar dit vakgebied. Vele deelnemers, waaronder samenwerkingspartners, docenten van beide scholen en overige geïnteresseerden, namen deel aan deze virtuele netwerkbijeenkomst.

300 vacatures 

Aan het woord kwam onder anderen Stefan van der Spek van Hyzon Motors Europe BV/Holthausen Clean Technology. Dit bedrijf uit Winschoten bouwt duurzame vrachtwagens op waterstof en is op dit moment goed voor 300 te vervullen vacatures. Dat is een grote impuls voor de werkgelegenheid in de techniek in de regio. De vraag naar nieuw personeel past perfect in de doelstelling van het programma PIT: meer leerlingen enthousiasmeren voor techniek en laten uitstromen in de techniek. Samen met PIT wordt gekeken hoe het thema waterstof in het onderwijs onder de aandacht kan worden gebracht en hoe leerlingen opgeleid kunnen worden voor bijvoorbeeld een arbeidsplaats.

3D-printer 

Een andere spreker was Erik Kuipers van Mark3D, het bedrijf dat al een 3D-printer installeerde op de afdeling techniek van het Aletta Jacobs College. ,,Door de ervaringen met het omgaan met 3D-printen kunnen de leerlingen hun carrièrekansen aanzienlijk verbeteren”, stelde hij.

Drones 

Tijdens de bijeenkomst werd een speciaal voor PIT ontworpen drone-arena onthuld. ,,Drones en drone technologie nemen een steeds grotere rol in het bedrijfsleven in. Door nieuw ontwikkelde leerlijnen sluiten wij aan bij deze ontwikkeling en kunnen leerlingen zich op beide scholen verder kwalificeren in het vliegen met drones”, vertelde projectleider Alidston Munting. De drone-arena kan onder andere worden ingezet om te leren precisievliegen.