Een werk van Willy Peetsma, onderdeel van de expositie De Klassieke Verbinding.
Een werk van Willy Peetsma, onderdeel van de expositie De Klassieke Verbinding.

Expositie in Veenkoloniaal Museum rond band met Riga

Algemeen

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is vanaf vrijdag 11 juni een expositie te zien rond de band tussen Groningen en Riga. De tentoonstelling De Klassieke Verbinding wordt geopend door Commissaris van de Koning René Paas en Aiga Liepina, de Letse ambassadeur in Nederland.


In samenwerking met AKKA, de alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen, organiseert het Veenkoloniaal Museum een kunstexpositie die de verbinding zal leggen tussen Groningen en Riga, een verbinding die al sinds de Hanzetijd bestaat.

Zeevaart in de Veenkoloniën 

In de 18e en de 19e eeuw kwam de zeevaart in de Veenkoloniën tot grote bloei en overvleugelde die van de stad Groningen. Meer dan zestig procent van de zeegaande vloot kwam rond 1850 uit plaatsen zoals Veendam, Wildervank, Oude- en Nieuwe Pekela en Hoogezand en Sappemeer. Regelmatig werd koers richting Oostzee gezet. Aan deze bloeiperiode herinneren in het museum in Veendam nog tientallen documenten en handelscontracten, maar ook meegebrachte souvenirs zoals Oostzeelepels, sieraden, serviesgoed en scheepsportretten. In de permanente expositie is zelfs een Rigazaal aanwezig, die herinnert aan de oude handelscontacten.

Negentien kunstenaars 

Negentien kunstenaars van de alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen lieten zich inspireren door de verhalen, documenten en objecten die in het museum in Veendam te vinden zijn. Het levert een kunstreis op langs doeken, waarop de handel naar de Oostzee, de natuur en havens, maar ook de mensen langs de zee en het culturele leven zijn afgebeeld. De beeldhouwers van AKKA geven met hun 3D-werk een extra dimensie aan de tentoonstelling.

Tot en met 5 september 

De expositie wordt vrijdag 11 juni officieel geopend en is tot en met 5 september in Veendam te zien. Daarna verhuist een deel van de tentoonstelling naar Riga, waar de werken van 1 oktober tot en met 9 januari in het museum Mencendorfa Nams te zien zijn.