Afbeelding

Online lezing over Anthony Winkler Prins

Algemeen

VEENDAM - Over het leven van Anthony Winkler Prins wordt zaterdag 27 juni een online lezing gehouden. Dit wordt georganiseerd door de Bibliotheek Veendam en het Veenkoloniaal Museum.


Bij de meeste mensen is Anthony Winkler Prins bekend van de naar hem vernoemde encyclopedie, maar in Veendam heeft Winkler Prins veel meer betekend. Hij woonde er een groot deel van zijn leven. Zo was hij een drijvende kracht achter de realisering van de HBS, de Latijnse school voor meisjes en de kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen. In 1878 was hij medeoprichter van de vrijmetselaarsloge Het Noorderlicht en in 1879 richtte hij met anderen de Eerste Groninger Tramway - Maatschappij op.

Tijdens de lezing gaat museumdirecteur Hendrik Hachmer in op het leven en werk van Winkler Prins en wat hij heeft betekend voor de Veenkoloniën De lezing wordt van 14.30 tot 15.30 uur rechtstreeks uitgezonden op de Facebook-pagina’s van Bibliotheek Veendam en het Veenkoloniaal Museum.

Escaperour 

Anthony Winkler Prins vormde ook de inspiratie van een escapetour die Bibliotheek Veendam in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum heeft gemaakt. In de escapetour zijn Jacob en Elisabeth op zoek naar hun vader Anthony Winkler Prins. Waar kan hij toch zitten? Ze besluiten op zoek te gaan. Ze starten bij de bibliotheek in Veendam, maar komen niet verder. Er zijn allemaal opdrachten die opgelost moeten worden. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. 

Historische plekken 

Tijdens de wandeling komen de deelnemers langs historische plekken die in het leven van Anthony Winkler Prins een belangrijke rol hebben gespeeld. De gratis escapetour start bij de ingang van Bibliotheek Veendam. Hier is de eerste QR-code te vinden die de deelnemers op weg helpt.