Afbeelding

Midden-Groningen lijkt jaren van tekorten achter zich te laten

Algemeen

MUNTENDAM - De gemeente Midden-Groningen houdt dit en volgend jaar geld over. Dat blijkt uit de voorjaarsnota, die het college van Midden-Groningen dinsdag heeft vastgesteld. Voor de jaren daarna zijn er nog onzekerheden en kleine tekorten.


De gemeente heeft, zoals gemeld, over vorig jaar ook al geld overgehouden. Het ging om een bedrag van 116.867 euro. Het voorziene overschot in 2021 is 1,7 miljoen euro, in 2022 heeft Midden-Groningen zelfs een plus van 4,3 miljoen. ,,Ik ben blij dat het beeld van de laatste begroting die dit college maakt nu positief lijkt, na vele jaren met tekorten”, zegt wethouder Erik Drenth.

Niet te vroeg juichen 

Op dit moment is sprake van een positief beeld, maar de gemeente wil niet te vroeg juichen. ,,Er is nog een aantal onzekerheden, die de komende maanden duidelijk zullen worden als we de begroting 2022-2026 opstellen”, zegt Drenth. ,,We moeten misschien meer uitgeven aan de uitvoering van de Jeugdzorg, aan de indexatie van budgetten in het Sociaal Domein en aan het onderhoud van bruggen, wegen en openbaar groen. De verwachting is dat de overschotten die genoemd worden in de voorjaarsnota daardoor kleiner zullen worden.”

Donkere wolk 

Daarnaast hangt de herijking van het gemeentefonds als een donkere wolk boven Midden-Groningen. Deze geplande herijking liet als eerste beeld voor Midden-Groningen een miljoenenkorting zien. Drenth: ,,We zijn daarop, samen met andere gemeenten, het gesprek met de VNG en het Rijk aangegaan. Over de uitkomst wordt nog volop onderhandeld. Als het beeld niet verandert, dan is vanaf 2023 een korting van 915.000 euro te verwachten, oplopend naar 2,7 miljoen euro in 2025. Deze onzekerheden kunnen tot stevige nadelen leiden.” 

Stabiele basis

het huidige college van Midden-Groningen vindt het belangrijk om een volgend college een stabiele basis mee te geven. Drenth: ,,We hebben er met het huidige financiële beeld én de toezegging van het Rijk dat er ook na 2022 extra geld naar gemeenten gaat, alle vertrouwen in dat ons dat lukt.”

Op 8 juli bespreekt de gemeenteraad de voorjaarsnota.