Een impressie van de escaperoom.
Een impressie van de escaperoom.

Treant Zorggroep komt met online escaperoom voor valpreventie

Algemeen

VEENDAM - Om medewerkers laagdrempelig scholing te bieden voor valpreventie, heeft Treant Zorggroep een speciale online escaperoom ontwikkeld. Treant Zorggroep heeft onder andere een buitenpoli in Veendam.


De escaperoom is in eerste instantie bedoeld voor medewerkers op mbo-niveau 1 of 2, die betrokken zijn bij de dagelijkse verzorging van bewoners en cliënten in de woonzorgcentra. ,,Met deze laagdrempelige module wordt kennis op een speelse manier opgefrist en kan het als startpunt dienen om het onderwerp valpreventie verder in een team te bespreken”, leggen Cynthia Kuil en Jolanda Numan uit. Beiden zijn adviseurs e-learning bij Treant Zorggroep.

Meneer Jansen

In de nieuwe online methode wil bewoner Piet Jansen graag op tijd bij het ontbijt zijn. Het is aan de medewerker die de escaperoom speelt om meneer Jansen op een veilige en verantwoorde manier vanuit bed naar de eetkamer te begeleiden. Onderweg zijn er allerlei soorten situaties waarin de zorgmedewerker de goede keuzes moet maken, met onder meer aandacht voor het juiste schoeisel, het kiezen van het meest verantwoorde loophulpmiddel en het vermijden van obstakels.

Studenten

De nieuwe leermodule past binnen het beleid Valpreventie van Treant, waarin aandacht is voor het verbeteren en borgen van valpreventie. Het initiatief voor de escaperoom komt vanuit de adviseurs e-learning van Treant, onderdeel van de afdeling Personeel, Organisatie en Opleidingen. Zij werden ondersteund door Hester Verkerk (freelance adviseur e-learning). Studenten van het Grafisch Lyceum in Utrecht hebben de opmaak verzorgd. Het valpreventie-spel is ondergebracht op het Treant Leerplein, waar medewerkers van de zorggroep ook andere e-learnings kunnen volgen.