Afbeelding

Midden-Groningen onderzoekt haalbare en betaalbare alternatieven voor aardgas

Algemeen

MUNTENDAM - De gemeente Midden-Groningen bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. Samen met waterschap Hunze en Aa’s, netbeheerder Enexis, woningcorporaties en bewonersorganisaties onderzoekt de gemeente de alternatieven voor aardgas in de verschillende dorpen en wijken.



Inwoners worden via een online enquête gevraagd mee te denken over een toekomst met duurzame energie. De resultaten van dit onderzoek komen in de Transitievisie Warmte die in september voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

Beste oplossing per dorp of wijk 

Door de verschillende typen bebouwing is er niet één alternatief voor aardgas. Voor de ene wijk kan een warmtenet de beste oplossing zijn, voor de andere elektrisch verwarmen of in de toekomst mogelijk waterstof. Per dorp of wijk wordt gekeken naar de beste oplossing en de termijn waarop die te realiseren is. Daarbij spelen de kosten een belangrijke rol en ook zaken als de duurzaamheid, de overlast en mogelijk al bestaande plannen voor renovatie van de woningen.

Afscheid van aardgas stap dichterbij 

Volgens landelijke afspraken moeten alle woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. De Transitievisie Warmte geeft in grote lijnen aan hoe en wanneer de woningen in Midden-Groningen over kunnen gaan op duurzamere vormen van verwarmen. Volgend jaar wordt dit verder uitgewerkt in uitvoeringsplannen per dorp of wijk. Daarin kijkt de gemeente samen met bewoners en andere betrokkenen grondiger naar de financiële en technische haalbaarheid van het voorkeursalternatief. Voor inwoners van Midden-Groningen komt het afscheid van aardgas als energiebron een stap dichterbij.

Haalbaar, betaalbaar en draagvlak

,,Een goed alternatief voor aardgas moet haalbaar en betaalbaar zijn. En het allerbelangrijkste: er moet draagvlak voor zijn. Wij willen de warmtevisie dan ook samen met zoveel mogelijk mensen opstellen”, zegt wethouder Peter Verschuren. ,,Ik hoop dat veel mensen de moeite nemen de enquête in te vullen. Dat kunnen we hun ideeën en wensen meenemen en kan de gemeenteraad een breed gedragen visie vaststellen.” 

Enquête

Inwoners van Midden-Groningen kunnen de online enquête tot 1 augustus invullen. Mensen die de vragenlijst liever per post invullen, kunnen contact opnemen met de gemeente via 0598-373737.