Bernd en Elke Küken ontvangen de cadeaus van wethouder Schmaal (foto Bert Woltjes).
Bernd en Elke Küken ontvangen de cadeaus van wethouder Schmaal (foto Bert Woltjes).

500e pleziervaartuig van 2021 vaart Veendam binnen

Algemeen

VEENDAM - De gemeente Veendam heeft gistermiddag het 500e pleziervaartuig van dit jaar ontvangen. Om even na 15.00 uur voeren Bernd en Elke Küken uit het Duitse Oranienburg met hun jacht de haven aan de Molenstreek binnen.

De varende bezoekers werden ontvangen door wethouder Henk Jan Schmaal, die hen met bloemen en een goed gevulde boodschappentas verraste. Het echtpaar toonde zich zeer in z’n nopjes met het pakket Veendam-producten en kreeg ook het boekje ‘Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland’. Schmaal op zijn beurt werd door de Oosterburen aan boord uitgenodigd om met hen een ‘schnaps’ te drinken, een traditie die het echtpaar Küken nauwgezet in ere houdt. Iedereen die voor het eerst voet op hun jacht zet, krijgt de Duitse jenever aangeboden.

De ontvangst van de 500e vaarrecreant in Veendam krijgt ieder jaar veel aandacht. De gemeente vindt dit belangrijk om de vaarrecreatie in het gebied onder de aandacht te brengen en uit te dragen dat er ook voor deze categorie toeristen  uitstekende faciliteiten zijn. 

Wie per schip naar Veendam komt, moet in de laatste vijf kilometer niet minder dan 27 bruggen passeren. Deze laatste etappe over water naar de Parkstad is daardoor een bijzondere belevenis. Schmaal benadrukte dat deze ‘bruggendichtheid’ het traject uniek maakt. Bernd en Elke Küken lieten weten dat de bediening probleemloos was, waardoor er zonder oponthoud doorgevaren kon worden. Dat het passeren van de bruggen ook nog eens gratis is, is een extra bijzonderheid die uitdrukt hoe welkom de vaarrecreanten in Veendam zijn. 

Het is de eerste keer dat het Duitse echtpaar per boot naar de provincie Groningen komt.